Ensi vuonna mobiili tulee toden teolla, ja ensi vuosi on mobiilin vuosi. Näin on sanottu siitä asti, kun aloitin 90-luvun loppupuolella työurani wap-teknologian kuplan ollessa suurimmillaan. Tuolloin oltiin ehkä liian aikaisin liikenteessä: moni yritys lähti innolla kehittämään mobiilipalveluita vain huomatakseen, että riittävää kaupallista yleisöä ei ollutkaan. Vaikuttiko silloinen wap-kupla mobiilin kaupallisen hyödyntämisen nykytilaan negatiivisesti? Onko kenties niin, että mobiilia ei oteta edelleenkään riittävän vakavasti Suomessa?
Olen keskustellut mobiilimarkkinoinnista ja mobiilista myyntikanavasta suomalaisten toimistojen ja mainostajien kanssa niin nykytyössäni Googlella kuin aiemmin toimistoissa ja mainostajalla ollessani, ja selvää on, että mobiili on kiinteästi mukana lähes kaikessa markkinoinnissa, ja tämä näkyy myös suomalaisten sivustojen mobiiliystävällisyys –mittaria katsottaessa. Testmysiten mukaan suuret mainostajat ja -mediat (TNS Metrixin listaus) saavat keskimäärin mobiiliystävällisyydestä arvion 93-98/100: eli olemme tehneet monta asiaa oikein.
Kehitettävää kuitenkin löytyy paljon: Mobiili on markkinoinnissa ja myyntikanavana useimmille yrityksille edelleen sivuroolissa, vaikka kuluttajat ovat äärimmäisen aktiivisia mobiilikäytön suhteen, esim. 60% suomalaisista käyttää nettiä vähintään yhtä usein matkapuhelimella kuin tietokoneella. Älypuhelimella tehdyt haut ylittävät tietokonehakujen määrän jo usealla toimialalla, ja mobiilia käytetään jatkuvasti tiedonhakuun ennen ostoa. Tästä huolimatta suomalaisten mainostajien ja –medioiden mobiilisivustojen latautumisajat ovat luvattoman huonoja: Paria poikkeusta lukuunottamatta suuret mainostajat ja –mediat saavat keskimäärin latautumisnopeuden arvosanaksi 40-55/100. Benchmarkkina pidetään yleisesti alle 2-3 sekuntia, johon suomalaisilla mainostajille on matkaa huimasti. Nykypäivän kuluttaja on kärsimätön, ja Googlen tutkimuksen mukaan 53% sivustovierailuista jää todennäköisesti pois, mikäli sivun latautuminen kestää yli 3 sekuntia. Amazon on satsannut latautumisnopeuteen jo useita vuosia, koska tutkimuksensa mukaan 100ms vaikuttaa 1% verran liikevaihtoon.
Mistä suomalaisten sivustojen hitaus ja mobiilin suppea rooli sitten johtuvat? Uskon, että menneisyyden huonoilla tai liian aikaisilla kokemuksilla on vaikutusta, mutta suurin syy löytynee mittaamisesta: olemme edelleen kiinni vanhoissa mittareissa, kuten CPM ja CPA, jotka on luotu mittaamaan markkinoinnin tehokkuutta yhdessä kanavassa yksinkertaisella ostopolulla. Maailma on kuitenkin muuttunut ja meillä on nykyisellään työkalut mitata markkinoinnin vaikutuksia tehokkaammin ja liiketoimintalähtöisemmin eri kanavien ja alustojen välillä. Mittareiden tulisikin lähteä liiketoiminnan kasvuodotuksista ja asiakkaan pitkän ajan arvottamisesta. Mikäli keskitymme esim vain minimoimaan CPAta, minimoimme loppupeleissä myös kasvun mahdollisuuksia ja jätämme tärkeitä kanavia liian pieneen rooliin.
Vinkkejä mobiilimaailmassa onnistumiseen:
- Mobiilisivuston nopeus: testaa sivustosi ja satsaa samantien ainakin niihin asioihin, joilla on paljon merkitystä kokonaisuuteen, mutta jotka saat muutettua pienellä vaivalla.
- Mobiilin roolin arviointi kokonaisvaltaisesti: Missä hetkissä ihminen kohtaa brändisi mobiilikanavassa ja minkä arvoisia nämä hetket ovat kokonaisuuden kannalta.
- Yhteistyökumppanien palkitseminen kokonaisvaltaisella liiketoiminnan kasvu-näkökulmalla: Suunnittele tarkasti, mistä yhteistyökumppaneita kannattaa palkita ja miten, jotta bisnes kasvaa ja huomioit mobiilin merkityksen riittävällä tasolla. Osa-optimointi ja siilouttaminen kannattaa harvoin.