MARK:in järjestämässä Markkinoinnin Ajankohtaisseminaarissa viime torstaina 25.4. keskeisinä teemoina olivat asiakkuudet, asiakkaiden valta ja oikea asenne markkinoinnin tekemisessä.

Futurelab Finlandin Kari Korkiakoski muistutti, miten ajankohtainen teema asiakaskokemuksen ja brändin välinen yhteys onkaan. Ei pidä sulautua tapettiin. Asiakaskohtaaminen on 1/3 teknistä onnistumista ja (HUOM! HUOM!) 2/3 tunnetta! Kari kehotti palkkaamaan asennetta eikä cv:tä. Hän myös esitteli businesscasea, jonka analyysi todisti, että asiakkuuksiin investoiminen tuo viivan alle enemmän kuin investointi laitteisiin. (Tietenkin ymmärrämme, että jonkinlainen perustaso on laitteistonkin suhteen oltava käytössä.)

Frankly Partnersin Roope Ruotsalainen muistutti mittaroinnista, että mitatkaa oikeita asioita. Selkeää, vaan ei aina niin itsestään selvää arjessa. Roopen menestysresepti sisälsi kolme ydinkohtaa:
1.) Data
2.) Contech = content + technology ja
3.) Johtaminen.
Tieto, tekniikka ja tunne hyvänä kombinaationa tuovat tuloksia.

Pro-Sourcen Markku Kaijala esitti keskeisiä kysymyksiä, kun tiimiin palkataan uusi jäsen:
• Jakaako työntekijä yrityksen arvot?
• Onko hänellä riittävä omaksumiskyky?
• Miten vahva palo hänellä on ammatilliseen kehittymiseen?
• Mitkä ovat hänen driverinsa – mikä saa hänet tsemppaamaan?
Kuinka ollakaan, ihmisessä oleva virta ja hänestä näkyvä kipinä ovat arvokkaita tekijöitä. Asenne ohittaa cv:n.

Monami Agencyn Hans Björkendahl on myös ensimmäistä vuottaan MARK:in hallituksen jäsen. Hans kertoi, että osastoitu kampanjapohjainen talousjohtajan markkinointi on mennyttä.
Sisäiseen markkinointiin on satsattava (hyvä Hasse!), jotta oma joukkue pelaa innolla yhteen. Vinkkejä Hans jakoi seuraavasti:
• aloita asiakkaasta
• tutki, missä asiakkaat ovat
• seuraa ja kuuntele
• ole ketterä ja kokeile.

Plutonin Jarkko Kurvinen visioi, että monessa jutussa palataan takaisin perusasioihin. Markkinoinnin tehtävä on auttaa asiakasta. Kaikkein vahvimmin ihminen luottaa ystäviensä suositteluun. Suosittelija vastaavasti lainaa oman sosiaalisen pääomansa. Olisi noloa suositella jotain todella kehnoa asiaa. Jarkon esitys oli rankka puolen tunnin tykitys täynnä herkullisia caseja ja tervettä järkeä.

Google Finlandin Tommi Pelkonen visioi videovallankumousta, joka on jo tapahtunut. Tommin mukaan vähitellen ihmisiä hymyilyttää ajatus, että joskus teimme treffit laatikon kanssa tiettyyn aikaan, kun sieltä ”tuli ohjelmaa”. YouTube on jo monella tasolla ohittanut perinteisen lineaarisen TV-katselun. Mainonta voi olla upeaa ja haluttavaa, ja sitä jaetaan kavereille. Esimerkkinä Tommi esitteli saksalaisen Edeka & Supergeil –videon, jonka lopputulemana oli roimasti kasvanut myynti. Tommi kiteytti osuutensa muutamaan keskeiseen sanaan, jotka vaikuttavat markkinoijan menestykseen:
• ihmiset                           – riskit
• tarinat                            – tulokset
• suhteet                          – kokemukset

Tiiviin ajankohtaisen tietopaketin tärkeimpiä viestejä olivat teknologian haltuunotto unohtamatta asiakasta ihmisenä, nimenomaan herkkänä ja tuntevana olentona, joka arvostaa merkityksiä ja tarinoita, joilla merkityksiä välitetään kanssaihmisille.