”Hei, olen Susanna ja olen keltainen. Minussa on myös sinistä ja vihreää sekä hitusen punaista.”

Jos esittelisin itseni näin, kertoisiko se sinulle mitään? Tunnista temperamentit -tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että olen pääasiassa innostava, vilkas, uuden etsijä, höpöttäjä ja päädyn todennäköisesti markkinointi- tai viihdealalle. Jotain tähän mennessä oikein!

Iloisen keltaisen lisäksi minussa on luotettavaa, asiallista ja analyyttista sinistä. Saman verran löytyy myös ystävällistä, rauhallista ja huolehtivaa vihreää. Hitunen punaista tarkoittaa tehokasta ja suoraviivaista johtajatyyppiä. Ja nyt luettelen vain vahvuuksia, myös kehitettävää raportissa löytyy pohdittavaksi asti.

Olemmeko nyt tutut jo pintaa syvemmältä? Voit ehkä hahmottaa, millaisissa työtehtävissä minulla saattaa olla vahvuuksia ja heikkouksia. Jos kerrot saman itsestäsi, olemme tasoissa. Kun koko työyhteisö kertoo itsestään, kaikki ovat kartalla. Tässä vaiheessa saatat ajatella, mitä hölynpölyä ja huuhaata.

Pilkettä silmäkulmaan

Aloitimme Markkinointiliiton pikkujoulut tutustumalla toisiimme Coaching Labin Mira Silvosen johdolla persoonallisuustehtävien merkeissä, joihin kuului myös kyseinen temperamenttianalyysi. Tiimin koko on tuplaantunut äskettäin kahdesta neljään. Mikä olisi sen parempi aloitus yhteistyöhön, kuin toistemme mieliin ja persooniin tutustuminen. Innostuimme tuloksista niin paljon, että aiomme ripustaa tiimin värikartan seinälle – korostamaan vahvuuksia ja selittämään outouksia.
Paras mahdollinen ryhmädynamiikka syntyy, kun ryhmässä on kaikkia värejä. Mielenkiintoinen havainto oli, että toiminnanjohtaja Sannalta löytyi kaikkia neljää käyttäytymistyyliä profiilissaan ja Suvilla, Pirjolla sekä minulla ne painottuivat toisistaan selkeästi eri tavoin. Dream Team siis?

Toki temperamentit korostuvat eri tavalla erilaisissa asiayhteyksissä ja elämäntilanteissa. Itse olin aivan varma, että töissä saatan olla keltainen, mutta kotona olen ehdottomasti punainen päättäjä ja kaiken mahdollistaja. Mutta toisin kävi. Kun luin keltaisen temperamentin peruspiirteet miehelleni, hän meinasi pudota sohvalta nauraen. Napakymppi kuulemma. Tuloksia pitääkin mielestäni tulkita pilke silmäkulmassa. Oikein käytettynä analyysi voi tuoda välineitä itsetuntemukseen. Sen tarkoitus ei ole suinkaan lokeroida meitä loppuiäksemme johonkin, mihin emme koe kuuluvamme.

Kaikki irti erilaisuudesta

Voisimmeko sitten hyödyntää enemmän tällaista persoonallisuuslähtöistä ajattelua töiden suunnittelussa, jakamisessa ja tavoissa tehdä töitä? Millä tavalla palaverit onnistuvat niin, että kaikki tulevat kuulluiksi tasavertaisesti, eivät vain hölöttäjät? Millä tavalla saadaan aikaan luovuuteen innostava ilmapiiri ilman, että ideat ammutaan alas heti alkuunsa? Millä tavalla sadasta ideasta jalostetaan se yksi ja paras loppuun asti kunnialla, huolella ja sydämellä, kaikki tiimiläiset sitouttaen?

Miten opimme arvostamaan toisiamme ja hyväksymään erilaiset vahvuudet ja heikkoudet? Tärkeitä asioita markkinoinnin ja liiketoiminnankin kannalta, työhyvinvointia unohtamatta.

Kahden kauppaa

Työssä viihtyminen on itsestään selvä arvo useimmille meistä tai ainakin tavoittelemisen arvoinen. Usein se liitetään negatiivisessakin mielessä milleniaaleihin, sillä eihän töissä saa olla liian hauskaa tai rentoa. Itse en lähtisi leimaamaan pelkästään yhtä sukupolvea arvomaailman pohjalta. Sen sijaan ilmiöistä voi puhua sukupolvien yhteydessä ja uusinta taitaa olla ”Ghosting” eli se, että työhaastattelu jätetään väliin ilmoittamatta tai jo olemassa olevaan duuniin ei ilmaannuta enää ollenkaan. Huolestuttavaa?

Tästä näkökulmasta itsetuntemus ja itsensä johtaminen sekä työpaikan arvojen ymmärtäminen ja sovittaminen omaan maailmankuvaan antavat loistavat eväät toimivalle työsuhteelle. Ja työssä viihtymiselle. Ja niille tuloksille. Myös yrityksellä pitää olla itsetuntemusta: strategiasta on hyvä aloittaa ja viestiä arvot sitten ymmärrettävästi. Ei ole sattumaa, että käsite ”Ghosting” on tullut tutuksi myös deittimaailmasta, kahden kauppaa sekin.

Jos sinulla on vielä hetki aikaa, kannattaa kuunnella suuren idolini Simon Sinekin ajatuksia uuden sukupolven työelämästä, arvoista ja johtamisen merkityksestä.

Lisää aiheesta
Mitä hyötyä on Coachingista? Kenelle Coaching sopii?
Itsetuntemus menestystekijänä

Yhteistyössä Coaching LAB ja MARK
Tarjoamme Coaching LABin kanssa jäsenillemme mm. erilaisia tapahtumia.

TULOSSA:
Itsetuntemus menestystekijänä -valmennus ti 15.1. klo 17.00 – 19.30
Valmennuksessa käydään läpi myös temperamenttianalyysi värityypein!
Valmennus on MARKin jäsenille maksuton.

UUTTA:
MARK Lukupiirit, joita Coaching LAB vetää heti alkuvuodesta kirjalla ”Kehnot pomot ympärilläni” – lisää tietoa tulossa piakkoin!


Kirjoittaja:
Susanna Bäckström
MARKin tuore markkinointipäällikkö