Strategiaosaamisen merkitystä korostetaan uusien teknologien käyttöönoton myötä markkinoinnin toteuttamisessa. Hyvä niin. Aika paljon keskustelusta kuitenkin käydään taktisella tasolla. Miten hyödyntää uusia mahdollisuuksia kohdentaa viesti juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja sille oikealle tyypille jne. Osaaminen tällä sektorilla kehittyy, uusia innovatiivisia välineitä on tarjolla ja tulokset paranevat. Toivottavasti kestävämmin, ei vain hetkellisesti.

Dataa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Sen lohkominen tuottavaksi tiedoksi vaatii kovaa osaamista. Optimaalinen lohkomistyön tulos tuottaa oivalluksen ihmisten tarpeista, tavoista ja toiveista. Tämä on hyvä pohja proaktiiviselle vaiheelle. Ei pidä vain analysoida, mitä ihmiset toivovat ja sitten toteuttaa se sellaisenaan. Pitää myös luoda jotain omintakeista ja erottuvaa ja viestittää se brändin kautta niille ihmisille, joita asiakkaaksi haluaa.

Outbound vai inbound. Molemmat, kiitos. Jos rajoitumme pelkästään tavoittamaan ihmisiä mahdollisimman tehokkaasti (mikä tietenkin on järkevää toimintaa sinänsä), meitä uhkaa strateginen ansa: Olemme me too, meidän tuote valittiin, kun se nyt oli niin hyvin tyrkyllä ja oikeaan aikaan. Mutta mutta, mitäs sitten, kun kilpailijatkin ovat yhtä hyvin tyrkyllä ja tulevat löydetyksi samoilla hakusanoilla. Tässä pätee sama vanha sääntö, kuin brändin rakentamisessa jonkin teknisen yksityiskohdan antaman edun varaan. Kilpailijat juoksevat sen eron kiinni viikossa.

Sen sijaan, jos erottaudut tunnetasolla koskettavasti, lupaat jotain henkisempää, tarjoat isompia arvoja ja pidät lupauksesi linjakkaasti, kasvaa sinulle kilpailuetu, jota ei pelkällä optimoinnin tehostamisella murreta. Sinua ei enää haetakaan geneerisellä yleissanalla, vaan omalla brändilläsi. Teet kestävämpää liiketoimintaa.

Strategiaosaaminen on olennaisen tärkeätä. Muistutan tässä vain, että pidäthän huolta, että siihen sisältyy brändi. Se on kytkös sinun ja asiakkaasi välillä, jota ei kenelläkään muulla ole.