Muutoksen pitää lähteä ylhäältä. Sen pitää näkyä johtamisjärjestelmässä, sanoi Pro-Source Oy:n toimitusjohtaja Markku Kaijala MARK Aamuteema –tilaisuudessa 12.2. Otsikkona oli ”How to organise for digital success” – kysymys, jonka edessä tai takana jokainen organisaatio on.

Kaijala vei yleisön neljän kysymyksen eteen, jotka ovat kriittisiä muutoksessa:
* Mitkä asiat vaativat organisaatiossasi ratkaisua?
* Mitkä ovat parhaita organisaatioon liittyviä päätöksiä, joita olet tehnyt varmistaaksesi kilpailuedun?
* Minkälaista osaamista yrityksesi tarvitsee tulevina vuosina?
* Minkälaisilla esimerkeillä olet itse kannustanut muita?

Muutoksen tarvitsemia päätöksiä usein viivytettään yrityksissä. Paras on tarttua toimeen heti, kannusti Kaijala.

Tästä jatkoi Hammer & Hanborgin foundin partner Åsa Falkman, joka tuli MARK:in toimistolle Tukholmasta kertomaan pohjoismaisen tutkimuksen pääkohdat. Erilaisista orgnanisaatiomalleista perinteinen menee kovaa alaspäin. Ylhäältä alas –hierarkia ei vastaa tämän päivän tarpeita, ja se on sitä paitsi liian hidas. Päätöksenteko on liian jäykkää siinä. Verkottunut organisaatio on tätä päivää. Se joustaa ja taipuu tilanteen mukaan, on nopea ja dynaaminen.

Digitalisaation osalta suurimpana ongelmana yritysten esimiehet pitävät sitä, että nykyisellä henkilökunnalla ei ole tarpeeksi osaamista. Lohdullista on se, että parhaana ratkaisuna pidetään oman henkilökunnan kehittämistä, eikä ulkopuolisen tiimin rekrytoimista. Muutoksessa tärkeätä on saada aikaan ymmärrys siitä, että muutos on tärkeä ja merkityksellinen. Jotta konkreettisia tuloksia voi saada aikaan, on uusien prosessien ja rutiinien ohjattava ihmisiä tekemään uudella tavalla. Vanhat prosessit ja rutiinit sen sijaan on heitettävä roskakoriin.

Muutoksessa kohti digitalisaatiota suurin haaste on saavuttaa ymmärrys siitä, mitä digitaaalinen liiketoiminta yrityksen kannalta tarkkoittaa ja, mitä se voi olla. Rajat eivät varmaankaaan tule ihan heti vastaan. Päinvastoin, ne kaatuvat.