Media on muuttunut pysyvästi. Asiakkaiden odotukset ovat yhtälailla muuttuneet. He odottavat saavansa aina palvelua ja juuri heille itselleen. 19 % kaikista verkko-ostoksista tapahtuu illalla klo 20 jälkeen, joten verkkokaupan on syytä olla silloin auki, sanoo Google Finlandin Tommi Pelkonen.

Pelkonen esiintyi 24.10. MARK Asiakkuussuhdemarkkinointiryhmän järjestämässä Suhde 2013 –seminaarissa Sanomatalossa. Esillä olivat päivän todella kuumat puheenaiheet: sisältömarkkinointi, sosiaalinen media, CRM ja markkinoinnin automatisointi.

Pelkosen mukaan 45 % eurooppalaisista sanoo, että sillä, miltä brändi tuntuu ja miten se käyttäytyy verkossa, on vaikutusta omaan ostokäyttäytymiseen. Ja uusi sukupolvi mullistaa jälleen kaiken. Kuluttajilla on voimaa enemmän kuin koskaan. Suurin osa ihmisistä tutkii verkon arviointipalveluja ennen ostotapahtumaa. Google itse on maailman suurin koko ajan päällä oleva kuluttajapaneeli, jossa kiinnostuksen kohteet nousevat ja laskevat, toteaa Pelkonen.

Yritysten on ansaittava ihmisten luottamus. Vain 17 % maailman kuluttajista sanoo luottavansa paljon yrityksiin ja niiden lähettämin viesteihin. Luottamuksen voi menettää hetkessä – ja verkossa se voi tapahtua megalomaanisesti.

Vuoden 2016 huipputiimi on Pelkosen mukaan CMO + CIO. Jo nyt markkinointifunktio panostaa teknologiaan enemmän kuin IT. Teknologia on saatava käyttöön kehittämään vuoropuhelua, koska suhteiden luonti yritysten/brändien ja kuluttajien välillä on kaiken tekemisen ytimessä.

Pelkonen käytti esityksessään seuraavia lähteitä: Edelman Trustbarometer 2013, IAB 2012 ja Googlen sisäinen data.