Headhunter kuulee paljon asioita, joista ei puhuta omalle esimiehelle, eikä aina edes parhaalle kollegalle. Hiljainen tieto ja sen ymmärtäminen on kasvava tärkeä ominaisuus yritykselle ja sen johdolle, jotta saa pidettyä parhaat osaajat ja rakennettua voittajatiimin.

On turha palkata tähtiä, jos ei onnistu pitämään heitä talossa, jakamaan yhtiön arvoja, kehittymään toivottuun suuntaan, tukemaan kollegoitaan ja ennen kaikkea innostumaan joka päivä uudestaan. Tämä on kasvava haaste meille ”aikuisille” johtajille, jotka joutuvat päivittäin lunastamaan nuorempien ja monessa asiassa osaavampien asiantuntijoiden arvostuksen. Liian yleinen syy hyvän asiantuntijan menettämiseen on hänen uskonsa hiipuminen oman esimiehen kykyyn johtaa yritystä kohti uusia voittoja.

Vaikka työttömyys on pelottavan korkea, on kilpailu parhaista osaajista vain kiihtynyt, onneksi meille Headhuntereille. Heinäkuun lopulla ja elokuussa puhelimemme alkaa soida ja maili laulaa, valitettavasti he eivät ole ostavia asiakkaita, vaan lomaansa viettäviä osaajia, jotka haluavat kuulla mitä vaihtoehtoja markkinoilla olisi heille.                                                      

OLEN  HIEMAN FUNTSINUT, HALUANKO ENÄÄ PALATA VANHAAN  DUUNIIN?

Loman aikana on aikaa ajatella, mihin olen aikani ja osaamiseni käyttänyt, miltä tulevaisuuteni näyttää ja miten haluan kehittyä, kenen kanssa ja mihin suuntaan.

Yhä useampi ammattilainen on kiinnostunut myös oman henkilöbrändinsä kehittymisestä. Totta on, että pitkä työsuhde huonomaineisessa tai hitaasti kehittyvässä yrityksessä antaa leiman myös yhtiön työntekijöihin ja vastaavasti rohkeasti tulevaisuuteen kurkottava, innostuva ja energinen yhtiö vahvistaa työntekijöidensä brändiä näissä asioissa.

Vaikka kaikki asiat olisivat yhtiössä muuten hyvin, voi vanhoihin kaavoihin kangistunut esimies olla syynä kehittyvän asiantuntijan tahtoon muualle. Nopeassa tahdissa muuttuva markkina, varsinkin markkinoinnin alueella, vaatii tietoista vanhasta poisoppimista. Uudet asiat eivät mahdu samaan päähän hyvien 80-luvun oppien kanssa.

Arvot olivat mielestäni lähellä menettää merkityksensä liike-elämässä, toisaalla oli vain kvartaalitulos ja toisaalla viihtyminen työpaikalla, kumpikaan ei ole arvo. Viime aikoina olen ilokseni havainnut, että on kasvanut uusia yrityksiä, paljolti digialalla, joissa johtajuus on saanut uudet raamit, toisten kunnioittaminen on kasvanut aidoksi arvoksi, samoin kuin oma kehittyminen ja syys-seuraus-suhteiden ymmärtäminen.

Jos olet esimies ja tunnet piston sydämessäsi, toimi nopeasti ennen kuin avainhenkilösi lähtevät lomalle. Käy lounaalla, keskustele avoimesti, rakenna syksyksi mielenkiintoinen projekti tms.

Jos olet kyseinen avainpelaaja, sama ohje, keskustele avoimesti, haasta positiivisesti, rakenna ehdotus omasta polustasi, älä jää hautomaan lomalle, nauti mieluummin auringosta.

Olen ollut 27 vuotta esimiestehtävissä, rekrytoinut satoja ja satoja ammattilaisia, menettänyt tahtomattani monta hyvää asiantuntijaa ja tehnyt varmaan kaikki virheet ja toivottavasti oppinut jotain.

Chillaa kesällä, palataan syksyllä!

Pyöräilemässä syöpälasten hyväksi!

Markku Kaijala
toimitusjohtaja, Pro-Source Oy
Kutsuvat minua Suomen ihmisläheisimmäksi Headhunteriksi,
toivon sen olevan ainakin osittain totta.