Useimmat meistä varmasti muistavat perinteisen Jaffa-mainoksen kerrostalon päätyseinästä – mutta kuinka usein olet nähnyt projisointitekniikalla julkiselle seinäpinnalle heijastetun kampanjamainoksen? Näinpä.

Suomessa hyödynnetään yllättävän vähän kuvatekniikalla brändättyjä julkisia tiloja (esim. seiniä tai rakennuksia), erityisesti tähän vuodenaikaan kun luonnonvalo ei todellakaan ole mikään ongelma maassamme. Potentiaalisesti hyödynnettäviä kohteita taas on lähes rajattomasti tarjolla ja niiden luova käyttäminen on nykyaikaisella kuvatekniikalla helppoa, tehokasta ja monien muunlaisten mainospintojen kustannuksiin nähden myös edullista.

Taiteen puolella vuosi vuodelta suosiotaan nostanut LUX-valofestivaali tuo Helsingin keskustaan loistavan kattauksen oivia esimerkkejä myös mainostajille. Eikö ikkunoista virtana ulos valuvaa kuvaa tai puhuvia huulia seinällä -tyyppisiä ideoita voisi viedä eteenpäin ja hyödyntää kampanjaluonteisina mainoselementteinä myös kaupallisessa tarkoituksessa? Tekniikan rajoitteet tai kalleus eivät ainakaan ole tällaisen ideoinnin rajoitteena.

Projisointitekniikan ja sen ohjaamisen kehittyminen, mm. video mapping, on johtanut siihen, että heijastuspintojen ei todellakaan tarvitse olla suoria – kuvapintoina voidaan hyödyntää periaatteessa minkälaisia muotoja tahansa. Hyvinkin monimutkaiset kolmiulotteiset muodot sopivat projisointipinnoiksi ja älykkäällä sisällöllä voidaan luoda kolmiulotteisia illuusioita.

Urheilukilpailut maailmalla ovat tuoneet isojen yleisöjen ihmeteltäväksi mitä näyttävämpiä projisointitekniikan ammattilaisten töitä. Onkin mielenkiintoista nähdä miten tulevissa Lahti 2017 -kisoissa erilaisia rakenteita hyödynnetään promootio- ja sponsorointitarkoituksissa. Esimerkiksi Lahden klassisten hyppyrimäkien alastulorinteet toimisivat erinomaisesti itse kilpailujen ulkopuolella luovien ideoiden toteuttamisalustoina.

Tekniikka on aina vain tekniikkaa ja kaikki lähtee ideoista. Kehottaisinkin markkinoijia pohtimaan enemmän erilaisten julkisten tilojen ja rakennusten hyödyntämistä heijastuspintoina. Myös itse kohde saattaa tuoda lisäideoita. Win-win-tilanne siis.