Olemme Suomessa vielä keltanokkia brändinrakentamisessa. Brändejä meillä toki on, vahvojakin sellaisia, mutta suurin osa suomalaisista brändeistä on syntynyt ajan myötä vakiintumalla. Brändin rakentaminen on pitkäjänteistä ja vaatii rohkeutta. Vasta-alkajalla on se vaara, että intoa on liikaa ja humallutaan nopeista irtoideoista. Kuten muussakin harjoittelussa, työ on aloitettava perusteista. On tunnistettava heikkoudet ja laitettava tavoite riittävän kauas.

Brändi herää eloon vain, jos se on ymmärrettävä ja perustuu totuuteen. Siksi brändilupauksen on oltava selkeä ei vain asiakkaille vaan ennen kaikkea henkilöstölle. Juuri henkilöstö lunastaa brändilupauksen asiakaskokemuksen kautta. Jos brändi perustuu valheeseen tai lupailee liikoja, lupausta ei lunasteta arjessa. Pahimmillaan brändi jää tällöin kiiltokuvaksi mainosmateriaaleihin. Maine tulee ennen brändiä.

Brändi ei rakennu kulmahuoneen kätköissä. Johdolla ja omistajille on tahtotila ja käsitys tulevaisuudesta, mutta tuo tahtotila on puettava henkilöstölle ymmärrettäväksi. Brändi heijastelee strategiaa ja toteutuu arjessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että brändin pitää olla tylsä.

Henkilöstö ei sitoudu brändiin, jota ei tunnista tai jota se ei hyväksy totuudellisena. Hyvä brändi rakennetaan henkilöstön avulla ja asiakkaita kuuntelemalla. Hyvä brändi kommunikoi myös yrityskulttuuria ja viestii näin myös työnantajamielikuvasta. Parhaimmillaan hyvä brändi ja siihen perustuva kiinnostava mainonta innostavat henkilöstön. On vaikea kuvitella parempaa menestysreseptiä kuin brändin takana yhteen hiileen puhkuva henkilöstö. Heidän innostuksensa tarttuu myös asiakkaisiin. Mainetta rakennetaan yhdessä.

Parhaimmillaan brändilupaus kiteyttää yrityskulttuurin ja yhdistää henkilöstön yhteisen lupauksen taakse. Se on lupaus, joka halutaan arjessa päivittäin ylpeydellä lunastaa. Siksi brändin takana on oltava myös ymmärrys, mihin suuntaan ollaan yhdessä matkaamassa ja millä arvoilla toimitaan. Brändin takana oleva yrityskulttuuri voi olla paras kilpailuetusi.

Brändin on houkuteltava asiakkaita, mutta loppujen lopuksi henkilöstön on tultava ennen asiakkaita. Onnistuessaan brändi lähentää asiakkaan ja henkilöstön. Brändillä voidaan viestiä hiukan etukenossa suuntaa, jonne ollaan matkalla, mutta tuo matka on tehtävä yhdessä ja kaikkien on ymmärrettävä matkan tarkoitus. Etukenoa ei voi olla liikaa, mutta sopiva kulma kiihdyttää askelia. Näin pääsemme tekemään strategiasta totta.

Tiina Karppinen on Granon markkinointijohtaja, joka ei halua pysyä lestissään.
Grano on MARK-kumppani.