MARK tarjoaa tietoa ja inspiraatiota. Kumpaako enemmän? Vaikea sanoa. Toivottavasti jälkimmäistä, koska tietoa kyllä tästä maailmasta löytyy. Ainakin, jos on inspiraatiota. MARK-kokemuksia kelatessani inspiroiduin nostattamaan muutamia erityisiä hetkiä muistini sopukoista. Tässä niistä joitain.

Media Mäessä –tapahtumassa kovan tason seminaariohjelman lisäksi nähdään aktiivista verkottumista ja uusien ideoiden pullahtamisia tähän maailmaan.

Kuopiolaisen Mediateko Oy:n toimitusjohtaja Teemu Kontkanen ja kumppanit pohtivat hulluja ideoita virallisen Media Mäessä –ohjelman päätteeksi ja pistivät toimeksi. Syntyi Media Tekomäessä, kesän mahtavin seminaari isossa teltassa Kuopion Rauhalahden leirintäalueen kupeessa, esiintyjinä mm. Timo Everi ja silloinen Suomen Googlen maajohtaja Anni Ronkainen.

Eikä siinä kaikki. Jatkoa seurasi. Media Tekomerellä: Seminaari järjestettiin sisävesilaivalla, joka lipui mm. Kuopion Asuntomessualeen ohi valtaisan kauniissa sisävesistömaisemassa. En ole koskaan ollut yhtä vaikuttavassa seminaaritilassa – siis fyysisesti että henkisesti. Luja-yhtiöiden Jussi Hirvelä piti laivassa Lujan strategiaa avaavan esityksen, ja Reidar Waseniuksen aivobick piti yleisön yhtälailla hyppysissään.

Mediatekonauru jne. seurasivat johdonmukaisesti tapahtumien sarjaa, jonka hauskat nimet voivat johtaa harhaan. Ohjelma on ollut jokaisessa kovaa luokkaa ja täyttä asiaa. Unohtamatta elämyksiä. Yksi niistä oli kahvitteluhetki Puijon tornissa Jorma Uotisen seurassa, joka oli varsinaisen seminaariohjelman viimeinen esiintyjä – maaginen sellainen.

Täydet seminaaritilat, hersyvä huumori ja hyvä yhteishenki ovat asioita, jotka sävyttivät näitä tapahtumia. Kiitos, MARK Savo!

Joskus tilanteiden arviointi millisekunnin sisällä on hankalaa. Syksyn Valo –seminaaritapahtumassamme Messukeskuksen Talvipuutarhassa esiintyi juuri ”Brändikäs”-kirjansa julkaissut Lisa Sounio. Hän käveli catwalkilla (joka oli esiintymislavamme) ja provosoi yleisöä: ”Teidänhän pitäisi olla brändiasiantuntijoita, eikä minun!” Salin takaosasta lähestyi omituinen heppu, joka huuteli kaikenlaista. Arvelin ensin, että provosointi oli kolahtanut häneen pahemminkin. Kaveri käveli kohti lavalla seisovaa Lisaa. Olin jo valmistautumassa jonkinlaisen kuristusotteen tai muun rauhoittavan toimenpiteen käynnistämiseen, mutta onneksi sitä ei tarvittu. Häirikkö käveli ohi ja poistui salista. Mistä lie tullut, ja minne lie menossa. Meidän seminaarimme vaan sattui olemaan siinä hänen kulkuväylällään. Huh helpotusta.

Samaisessa seminaarissa Iltalehden päätoimittaja Kari Kivelä esiintyi aiheenaan ”Miksi perheenemännät ottavat tatuointeja”. Esitys oli lyhempi kuin ennakoitu, ja seuraavaa puhujaa, Pekka Mattilaa ei näkynyt. Tekstariini Mattila vastasi, että älä hermoile, minä olen paikalla 2 min. ennen esitystä. Aikaa oli 15 minuuttia. Koska Kivelä ei ollut vastannut suoraan otsikkonsa kysymykseen, laitettiin yleisö tekemään ryhmätöitä ja hakemaan vastausta siihen, miksi perheenemännät ottavat tatuointeja. Puheensorinaa. Naurua. Ja joku kurkkaa ulko-ovesta, Pekka Mattila! Hyvä. Oli aika vetää yhteen ryhmätyöt. Voittajaksi selvisi Kuopion (kuinkas muuten) pöytäkunta vastauksellaan: ”Perheenemännät ottavat tatuointeja, koska voivat ottaa tatuointeja.” Seuraava puhuja, Pekka Mattila astui catwalkille (jossa oli kuin kotonaan), eikä kukaan joutunut kärsimään kiusallisesta suunnittelemattomasta tauosta, saatika että kukaan olisi huomannut, että kyseessä oli ylimääräinen ohjelmannumero.

Euroopan Markkinointiliiton EMC:n puheenjohtaja Andrew Harvey oli esiintymässä MARK:in Ajankohtaisseminaarissa Sanomatalossa. Jotta kaikki olisi varmasti OK, kävimme testaamassa tekniikan edellisenä päivänä. Hain Harveyn lentokentältä, vein hänet hotellille ja nautin hänen kanssaan aikaisen illallisen, jotta hän ehtisi levätä ja olisi sitten pirteänä paikalla seuraavana aamuna, kun tilaisuus alkaa. Seuraava aamu minun osaltani alkoi klo 4.00 tekstiviestillä Harveylta: Olen Haartmannin sairaalassa (!). Munuaiskivet olivat iskeneet. Samaan aikaan emme saaneet tekniikkaa toimimaan, kun joku oli käyttänyt seminaarisalia edellisen päivän varmistuksemme jälkeen. No, lopulta Harvey saapui paikalle. Joku nojasi epähuomiossa salin seinässä olevaan kytkimeen ja käynnisti vahingossa tekniikan. Kaikki toimi, tekniikka ja Harvey. Seminaari onnistui mainiosti. Jälkikäteen olen moneen kertaan kuullut Andrew Harveylta kehuja, kuinka hyvä systeemi Suomen terveydenhoito onkaan. Valitettavasti nämä edut katoavat häneltä Brexitin myötä pian.

Näitä juttuja riittäisi vaikka kuinka. Nyt piste toistaiseksi.