MARK Markkinointiryhmän haastattelussa:

Anssi Kiviranta
Markkinointijohtaja, yrittäjä
Bo LKV

Taustasi:
Olen ollut yrittäjänä lähes koko 20-vuotisen työurani ajan. Ensin digi- ja media-alalla synnyttämässä uusia verkkopalveluja, joista Telkku.com lienee tunnetuin. Telkku on sijoittunut useana vuonna TOP5: een suomalaisten verkkobrandien arvostusmittauksissa ja on ollut kohta 20 vuotta yksi Suomen suosituimmista verkkopalveluista. 
Digialalta olen vähitellen siirtynyt myös muille toimialoille, mutta yhteistä kaikissa on ollut kiinnostus brändien rakentamista kohtaan. Yhtenä merkittävimmistä saavutuksistani markkinoinnin saralla on ollut auttaa tuntematonta ja nollamyynnillä vuosikausia kitkutellutta pisaranmuotoista kylpytynnyriä nousemaan viimeisen vajaan 3 vuoden aikana Vuoden Designteko –palkinnon voittaneeksi Drop-designaltaaksi, jonka vuosimyynti on nyt rikkonut miljoonan euron rajapyykin.

Kiinteistönvälitysala on kiinnostanut minua jo pitkään ja onnellisena sattumana päädyimme yhdistämään ajatuksiamme vaimoni ja ystäväpariskuntamme kanssa, minkä seurauksena alkoi Bo LKV:n tarina suurella palolla muuttaa perinteistä toimialaa pysyvästi paremmaksi.

Pidän erityisesti uuden luomisesta, brändien rakentamisesta sekä asiakaskokemuksesta ja käyttäjäystävällisyydestä kilpailuedun ammentamisesta liiketoiminnassa. 

Mitä hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa?
Hyvällä markkinoinnilla voidaan luoda suurta kysyntää ja kasvattaa yritykselle tai tuotteelle uskollista seuraajakuntaa, jotka fanittavat ja fiilistelevät yrityksen tekemisiä sekä preferoivat sen ostokäyttäytymisessään muiden edelle, vaikka kilpailijat tarjoaisivat edullisempaa vaihtoehtoa. 

Kaikki mitä yrityksessä tapahtuu, on markkinointia ja täydellisyyteen kannattaa pyrkiä pienissäkin asioissa ja etenkin kaikessa siinä, mikä asiakkaille yrityksestä välittyy. Se ei ole se pelkkä tuote, vaan kaikki sen ympäriltä ja miten se on asiakkaalle saatettu. Millaisia fiiliksiä yritys, sen edustajat ja tuote asiakkaissa herättää, se on se juttu.

Mikä markkinointialan osaaja/teko on inspiroinut sinua, miksi?
Steve Jobs sekä hänen täydellisyyteen pyrkivät näkemyksensä tuotteiden ja niiden esillepanon synnyttämää fiilistä kohtaan. Toisaalta kaikenlaiset pienet oivallukset, koskettavat tv-mainokset ja sissimarkkinointihenkiset tempaukset, joihin törmää aina silloin tällöin, inspiroivat minua suuresti. Parasta on tulla kuluttajana positiivisesti yllätetyksi. Esimerkiksi menimme pienten, villillä tuulella olleiden lastemme kanssa varovasti sisään hienoon tunnelmalliseen pizzeriaan ulkomailla ja tuumimme, mitenhän meidän käy. Tarjoilija ja avonaisessa keittiössä touhunnut pizzanpaistaja ottivat heti homman haltuun, pelleilivät lastemme iloksi ja toivat kullekin paakut taikinaa, joita he saivat muovailla odotusajan. Lopuksi vielä paistoivat ne uunissa ja koko visiitin ajan alusta loppuun välittyi suuri syvältä sisimmästä kumpuava halu ilahduttaa ja palvella asiakkaita poikkeuksellisen hyvin. 

Minkä koet markkinoinnissa haastavaksi?
Joskus tuntuu haastavalta saada kaikki ymmärtämään, kuinka tärkeää markkinointi on ja nimenomaan sen ymmärtäminen, että markkinointi on kokonaisvaltaista kattaen kaiken, mitä yrityksessä tapahtuu ja miten se kaikki välittyy asiakkaiden suuntaan, eikä vain esimerkiksi joku mainos jossain lehdessä. 

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Toivon, että koskaan ei anneta hyvän olon tunteelle liikaa sijaa, eikä jämähdetä paikoilleen tyytyväisenä nykyiseen olotilaan, vaan aina pyritään parempaan, kyseenalaistetaan omatkin aikoinaan hyväksi havaitut tavat toimia ja etsitään jatkuvasti aktiivisesti vielä parempia ratkaisuja ja tapoja palvella asiakkaita yhä paremmin ja paremmin.

Markkinoinnille asetetut tavoitteet yrityksessäsi?
Bo LKV:ssä verraten tuoreena yrityksenä rakennamme samaan aikaan voimakkaasti tunnettuutta, luomme yhteyttä seuraajiimme ja asiakkaisiimme sekä aktivoimme asunnon myyjiä kääntymään Bo:n huippuvälittäjien puoleen.

Markkinointi on meillä kokonaisvaltaista ulottuen kaikkeen, mitä yrityksessä tapahtuu, on se sitten brändimainontaa tai ihan yksittäisiä asiakaskohtaamisia. Näin ollen markkinoinnille asetetut tavoitteet ovat yhtä koko yrityksen vision kanssa ja pyrkimyksenämme on muuttaa koko toimialaa, nostaa alan standardeja pysyvästi huomattavasti korkeammalle tasolle ja nousta muutamassa vuodessa markkinajohtajaksi toimialallamme sekä kiinnostavaksi uudistajaksi monella muullakin toimialalla asumisen ympäriltä.

Miten tuloksia mitataan?
Seuraamme tunnettuuden kehittymistä, arviokäyntipyyntöjen määrää sekä verkkosivustomme liikenteen ja some-tiliemme seuraajamäärien kasvamista. Seuraamme myös onnistumistamme asiakaskohtaamisissa, mistä saamme numeerisia ja sanallisia arvioita asiakkailtamme. Tietysti myös liikevaihdon kehitys kertoo omaa kieltään siitä, miten olemme markkinoinnissa onnistuneet.

Markkinoinnin tulevaisuuden näkymät/kehitys?
Markkinointi kehittyy tekniikan kehittyessä yhä kohdennetummaksi ja samaan aikaan kasvaa tarve entistäkin paremmin erottua, herättää tunteita ja luoda mielikuvia. Viime aikojen kuuma peruna on ollut esimerkiksi datan maksimaalisen tehokas hyödyntäminen ja keskittyminen on ollut monenlaisissa markkinoinnin tehokkuutta parantavissa teknologisissa innovaatioissa. Samaan aikaan tarinoiden merkitys vaan korostuu ja yhä edelleen suuria tunteita herättävät markkinointiteot sekä asiakkaiden positiivinen yllättäminen ovat niitä, joilla kuluttajien sydämiä voitetaan puolelleen.

Miten kasvattaa Suomessa markkinoinnin arvostusta?
Tekemällä rohkeaa markkinointia, joka herättää tunteita ja aiheuttaa keskustelua. Lisäämällä verkostoitumista ja yhteistyötä markkinointiosaajien välillä sekä nostamalla entistä enemmän esille onnistumisia, joissa markkinoinnilla on ollut käänteentekevä vaikutus. Uskon, että arvostus kasvaa myös sitä kautta, että yhä enemmän suurten pörssiyhtiöidenkin hallituksiin nostetaan nimenomaan markkinoinnin ammattilaisia. 

Vinkkisi/teesisi markkinoinnista muille:
Uskalla olla rohkeasti erilainen ja erottua kilpailijoista. Kyseenalaista kaikki, mitä ja miten toimialalla on aiemmin toimittu, pureksi jokainen osa-alue ja pyri saattamaan jokainen vaihe niin täydellisesti suoritetuksi kuin ikinä mahdollista. Kun asiakkaan odotukset ylitetään joka vaiheessa, heistä tulee ne parhaat markkinoijat yrityksellesi. 

Muista myös keskittyä tuotteen ominaisuuksien sijaan niihin fiiliksiin, mitä tuotteen käyttäminen asiakkaissa nyt herättää tai mitä se voisi herättää. Sieltä löydät kilpailuetua silloinkin, kun kilpailijat polkevat hintoja. 

Linkit www.drop.fi  ja www.bo.fi