Tänä vuonna olemme kuulleet kaupan rakennemullistuksia koskevia uutisia yllin kyllin. Suuret perinteiset pelurit ovat isojen kysymysten äärellä. Tavarataloja suljetaan. Verkkokauppaa kasvatetaan. Onko jo liian myöhäistä? Menikö juna jo?
Toimintaympäristön, rakenteiden ja kuluttajakäyttäytymisen muutokset vaikuttavat siihen, miten markkinointia toteutetaan. Mediamix menee uusiksi. Vanhaa ei välttämättä jätetä, mutta painopiste suuntautuu entistä suuremmin verkkoon. Tapa tehdä mainontaa muuttuu myös.
Tänä kesänä tv-mainoksessa nuori nainen on kieriskellyt vuodevaatteissaan ja kaivannut huonetta Venetsiasta. Tahatonta koomisuutta on syntynyt, kun polo ei ole tainnut löytää sellaista, vaikka koko heinäkuun on etsinyt. Olisiko ollut paikallaan varioida mainonnan sisältöä ja vaikkapa edistää tarinaa, kun panoksissa ei näemmä ole säästelty? Ajassa eläminen ja tilanteiden huomioon ottaminen alkavat olla entistä tärkeämpää ostavan yleisön houkuttelemisessa. Päätökset tehdään millisekunneissa kännykkää näpelöimällä. Pelkkä toisto ei riitä.
Verkkoteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Luoma avaa verkkokauppaa koskevaa statistiikkaa: Euroopassa asuu 816 miljoonaa ihmistä, joista 565 käyttää internetiä ja 264 miljoonaa ostaa verkosta niin, että verkkokaupan liikevaihto on 363 miljardia euroa. Suomessa TNS:n tänä vuona tehdyn tutkimuksen mukaan 3.247.000 ihmistä ostaa tänä vuonna verkosta jotakin. Postnordin vuoden alussa julkistaman tutkimuksen mukaan vielä useampi, eli 74% suomalaisista ostivat verkosta jotakin 2013.
Vuonna 2013 suomalaiset ostivat verkosta tuotteita ja palveluita 10,4 miljardilla.
Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 2012-2013 0,1%. Samaan aikaan verkkokauppa vähittäiskaupan tuotteilla kasvoi 11,4%.
Absoluuttisina lukuina verkkokaupan merkitys vähittäiskaupassa ei ole vielä kovin suuri varsinkaan suurimmilla kaupan aloilla, kuten ruokakauppa jne. Mutta kasvu on hurjaa ja tällä hetkellä käyttäjämäärät kasvavat eniten vanhimpien (yli 50 v.) kohderyhmissä.
Luoma toteaa, että on täysin väistämätöntä ja maalaisjärjellä selitettävissä, että siinä vaiheessa kun verkkokauppa tarjoaa yhtä hyvän asiakaskokemuksen ja luotettavan toimitusprosessin verrattuna perinteisiin kanaviin, niin ihmiset ostavat sieltä, mistä edullisimmin saavat.
Luoman mukaan joka tapauksessa jokaisen yrityksen tulee lähteä kehittämään monikanavaista ja eheää palvelukokonaisuutta, jossa verkkokauppa on yksi kanava. Edelläkävijöille verkkokauppa ei siis ole pelkästään mahdollisuus kasvattaa oman toiminnan tehokkuutta vaan myös tilaisuus hakea kasvua, uudistaatoimintaa laajemmin ja muokata arvoketjua.
Tuomo Luoma esiintyy MARK Tehoaamussa perjantaina 12.9. otsikolla ”Olemmeko jäämässä digijunasta?”.
Kun yrityksessä pohditaan koko liiketoimintalogiikan uudelleenrakentamista, on markkinoinnin syytä olla kaikessa mukana elimellisenä osana arvoketjua. Sen, mitä mainonnan avulla ja muilla keinoilla sanotaan julki, tulee myös kasvattaa yrityksen arvoa.