Kiitos insinöörille
Yhden tähänastisen elämäni suurimman kohteliaisuuden, tahattoman sellaisen, joka kruunasi vajaan kahden vuoden työni, sain pari kuukautta sitten, alkuvuodesta 2014.
Caverion Suomen historian ensimmäinen strategia oli valmistunut, ja sen jalkautus oli alkanut täyttä höyryä kiinteistötekniseen rakentamiseen ja huoltoon erikoistuneessa yrityksessä. Talossa, jossa on enimmäkseen insinöörejä, diplomi-insinöörejä, LVIS-asentajia, ja jos mahdollista lisäksi vielä liuta muita teknisen alan ammattilaisia, oli saatu johdollani aikaan strategia, jossa ei sanallakaan mainita tekniikkaa.
Miten niin ei mainita tekniikkaa? Tekniikkaahan Caverion nimenomaan rakentaa ja huoltaa. Sitähän Caverion myy. Mutta asiakkaat eivät osta tekniikkaa. Asiakkaat eivät osta tekniikan huoltotunteja. Kuinka tämä on mahdollsita ymmärtää insinööritalossa? Kuinka insinööritalossa on mahdollista rakentaa strategia, josta asiakkaat ja huoltoasentajat innostuvat, ja jossa ei keskitytä lainkaan tekniikkaan? Ja kuinka siitä tuli strategia, joka lähti elämään organisaatiossa ennen kuin se oli ihan valmiskaan?
Ai se kohteliaisuus? Alkuvuonna Caverion Suomen käytävillä käytiin keskustelu. Insinööri, joka tunsi hyvin uuden strategian, kommentoi tulevia haasteitani ja koulutustani liittyen niihin: ”Piahan on diplomi-insinööri”. Voiko suurempaa kohteliaisuutta, luottamauksen osoitusta ja kiitosta työstä saada valtiotieteilijä ja MBA sen jälkeen, kun on yhdessä todettu, että asiakas ei osta tekniikkaa?
Pia Rautakorpi on rakentanut asiakkuuksia eri rooleissa aina startupeista kansainvälisiin pörssiyhtiöihin. Rautakorpi vastasi Caverion Suomen strategiasta, kilpailuetutiimin johtamisesta sekä asiakasymmärryksestä, kun YIT jakautui kahdeksi pörssiyhtiöksi kesällä 2013.
Parhaillaan Pia Rautakorpi rakentaa työkalua, jolla strategisen kilpailuedun kehittyminen tehdään läpinäkyväksi yrityksen laskennassa, taloushallinnossa ja prosesseissa.