Se tiedon ja viestien tulva, jonka päivittäin kohtaamme, on historian juoksussa ennätyksellinen. Siksi ohitammekin kaiken epäolennaisen ja tylsän. Lena Halén veti MARK Tehoaamussa 3.12. verkkokoulutusta ja viittasi Einsteinin sanoneen: ”If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough”. Asiat on siis taivuteltava yksikertaisiksi ja kiteytetävä. Ei lainkaan helppoa, mutta välttämätöntä.

Vaikka tekstimäärä jossain artikkelissa on väistämättä suuri asioiden määrän vuoksi, otsikko on vähintäänkin kiteytettävä niin, että se koukuttaa ja kertoo, mistä on kyse. Ingressi etenkin on olennainen. Moni lukee vain sen jatkakseen muualle.

Kiteytyksen taito on kultaa. Se on tarpeen oikeastaan missä tahansa työssä. Lähes kaikki tekemisemme on kommunikaatiota. Koetamme myydä jotain, joko hyödykkeitä tai ajatuksia. Jos emme kykene kiteyttämään asiaamme, ei meitä kukaan kuuntele. Bill Bernbach sanoi aikoinaan: ”You can’t sell to a man who’s not listening”. 

Kiteytyksen taitoa vaaliakseen MARK panostaa Kultajyvä-kilpailuun, joka on kiteytyskilpailu. Tämän vuoden tuomarityö on tehty. Tammikuun Täräyksessä 21.1. palkitsemme voittajat. Short-listan työt julkaistaan viikkoa myöhemmin Kultajyvä-lehdessä, joka ilmestyy M&M:n ja Kauppalehden välissä 29.1.​