Tulevaisuuden hahmottamisessa kysymys ei ole ennustamisesta, sanoi futuristi Elina Hiltunen Future Infinite –seminaarissa Wanhassa Satamassa perjantaina 13.6. Siinä luodaan skenaarioita eri kehityskuluille. Skenaarioiden aineksina ovat heikot signaalit, joita ryhmitellään trendeiksi. Skenaariot rakennetaan näistä trendeistä, isommista kehityskuluista eli megatrendeistä, jotka me pystymme näkemään ja ”villeistä korteista” eli yllätyksistä, joita emme voi ennustaa tai aina edes kuvitella ennakkoon. Yrityksissä strategiaa testataan eri skenaarioissa. Tämä auttaa yrityksiä sekä sopeutumaan tuleviin vääjäämättömiin muutoksiin että olemaan proaktiivinen muutosten tekijä.
Futuristi Rohit Talwar sanoi: ”Disruptive innovation is the Holy Grail” eli uudet menestyksen eväät löytyvät ajattelusta, jossa rikotaan rajat, unohdetaan nykyinen status quo ja nähdään maailma uudella tavalla. Se voi olla repivää, mutta uutta tuottavaa. Lohduttavia sanoja uuden etsimiseen lausui professori Paul Verschure: ”The future is built on hope”. Jokaisen yrityksen ajureina – kuten itse asiassa meidän ihmisten yhtä lailla – on toivo hyvästä huomisesta. Se saa meidän unelmoimaan ja kuvittelemaan tulevaisuutta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Eli, parempi säätää positiivinen vaihde päälle ja samaan aikaan kyseenalaistaa kaikki se , mikä nyt ns. normaalia ja ”kuuluu asiaan”. Näitä harjoituksia olisi syytä tehdä aika ajoin jokaisessa yrityksessä.
Kolmipäiväisen Future Infinite -tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja Messukeskus.