Näkemyksiä, kokemuksia markkinoinnista

MARK Markkinointiryhmän haastattelussa
Riku Uski
Perustaja, toimitusjohtaja, Warrior Coffee Oy

Taustasi:
Vuodesta 2005 liikkeenjohdon konsultoinnin, myynnin ja markkinoinnin tehtävissä Euroopassa ja Suomessa. Vuoden 2010 jälkeen olen ollut mukana muutaman start upin toiminnassa sekä nykyisessä työssäni olen ollut vuodesta 2014 alkaen.

Mitä hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa?
Onnistunut markkinointi vie yrityksen tärkeimmät viestit ymmärrettävässä muodossa kohderyhmän tietoisuuteen ja luo yhteyden kohderyhmään. Näitä tärkeimpiä viestejä ovat tietysti yrityksen tarjoamat palvelut, tuotteet ja hyödyt joita potentiaalinen ostaja niistä saa. Hyvällä markkinoinnilla saavutetaan myös kilpailuetua ja erotutaan kilpailijoista eli pelkkä tuotteista kertominen ei riitä.

Peliin kannattaa ja pitää laittaa yrityksen persoona, eli se miksi ja millä tavalla asioita tehdään. Kaiken markkinoinnin ei pidä eikä tarvitse olla kiillotettua. Ihmisten on tällöin vaikeampi samaistua ja löytää yhteys yrityksen kanssa. Kaikki mitä yritys tekee on markkinointia, ja ne tarinat tavoittavat ihmiset informaation valtavirrassa paremmin kuin viestit ilman tarinaa.

Hyvällä markkinoinnilla löydetään asiakkaita ja lisäksi nostaisin esiin sisäisen markkinoinnin tärkeyden. Kun yrityksen tekevä tiimi on yhtä innoissaan kaikesta kuin firman innokkaimmat asiakkaat, on mahdollista saavuttaa voittamaton ja kestävä yrityskulttuuri.

Mikä markkinointialan osaaja/teko on inspiroinut sinua, miksi?
Englantilaisen panimoyhtiö Brewdogin toisen perustaja James Wattin kirjoittama kirja Business for Punks sekä sitä kautta koko Brewdogin tarina on ollut inspiroiva minulle. Minusta tuntui kirjaa lukiessani, että olisin voinut kirjoittaa monta osaa kirjasta itse (en tosin yhtä hyvin olisi osannut kirjoittaa) – eli samaistuminen omaan ”businesspunkkari” –ajatteluun ja tekemiseen oli vahvasti läsnä.

Tykkään tehdä eri tavalla kuin useimmat. En pelkästään tekemisen vuoksi vaan siksi, että olen usein todennut erottautumisen, rohkeuden ja omien polkujen tekemisen olevan myös pitkällä jänteellä parasta markkinointia sekä liiketoimintaa.

Brewdogin tarina kertoo upeasti siitä, miten normeja rikkomalla ja panostamalla tärkeimpiin asioihin (mm. tuotteen laatu, palvelu, tiimi) sekä luottamalla omaan tekemiseen voi saavuttaa jotain hyvin erityistä. Ja niin, olihan tuo kirja itsessään myös loistava markkinointiteko!

Minkä koet markkinoinnissa haastavaksi?
Monia asioita markkinoinnissa voi pitää haastavana, mutta ehkä yhtenä asiana nostaisin ajan. Eli käsityksen tarvittavasta ajasta kauanko kestää saada jokin viesti (tuotteesta, palvelusta, innovaatiosta, tiimistä) tarpeeksi suuren yleisön omaksi. Etenkin viime vuosina sosiaalisen median kautta muuttuneen informaatiomäärän aiheuttama ähky ja samalla kilpailu ihmisten huomiosta on muuttanut markkinointia. Ihmisten keskittymiskyky on ymmärrettävästi info- ja markkinointiviestien tulvassa lyhentynyt ja silloin on vaikeampi saada omaa sanomaa perille. Myöskään yksittäiset onnistumiset tai viraaliksi pompanneet onnistumiset eivät riitä, pitää tasaisesti saavuttaa asiakkaiden luottamusta.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Virheistä on matkalla opittu onneksi ja toivon välttäväni lähtemistä liian moniin ideoihin mukaan unohtaen ydintoiminnan ajatuksen siitä mikä toimii ja mikä on se pitkän aikajänteen leipäpuu.

Markkinoinnille asetetut tavoitteet yrityksessäsi?
Olemme yli kolmessa vuodessa päässeet jo pitkälle ja tavoitteemme on vahvistaa asemaamme pitkäjänteisesti ydinliiketoimintojemme alueella (luomukahvipaahtimo, työpaikkojen kahvikumppani, kahviloiden kehityskumppani sekä tuotteidemme kansainvälistymisen tukeminen). Markkinoinnin tavoitteina tämä tarkoittaa keskittymistä asiakkaisiimme palvelemalla heitä paremmin kuin muut ja tarjoamalla heille hyödyllistä sisältöä (oppia, tarinoita, inspiraatiota) loistavien tuotteiden lisäksi. Myös siis markkinoinnin tavoitteet ovat pitkäjänteisiä ja suoraan liiketoimintaa tukevia.

Puhumme arjen sankaruudesta ja haluamme auttaa yhä useampaa ihmistä kokemaan arjen sankaruutta sekä inspiraatiota. Tällöin asiakkaistamme tulee myös luonnostaan sanansaattajia tarinallemme sekä tuotteillemme. Näillä toimenpiteillä saavutamme toivottavasti jatkossakin merkityksellisiä asiakassuhteita sen näkyessä myös ulospäin.

Entä tuloksia mitataan?
Tuloksia mitataan samoista lähtökohdista kuin mistä toimintaamme johdetaan, asiakkaidemme tyytyväisyys (ja pysyminen asiakkaanamme), asiakasmäärän kasvu, liikevaihdon kasvu, tuotantomäärien kasvu, kansainvälisen myynnin kasvu, kannattavuuden kasvu ja tietysti tiimimme tyytyväisyys sekä kehittyminen. Nämä ovat kulmakivet tasaisesti kasvavaan, pitkällä tähtäimellä kannattavaan ja työllistävään toimintaan.

Markkinoinnin tulevaisuuden näkymät/kehitys?
Näkisin, että informaation ja markkinointiviestien edelleen kasvavassa määrässä yritysten tulee keskittyä paremmin. Nimittäin ydinosaamiseen, perusjuttuihin ja lähestyttävän mielikuvan luomiseen (ainakin), joka tulee viemään aikaa mutta tuo pitkällä jänteellä tuloksia. Kun viestiä on vaikeampi saada massassa perille, pitää palata perusjuttujen äärelle luomaan yhteyttä.

Miten kasvattaa Suomessa markkinoinnin arvostusta?
Jos yrityksen markkinointia ei nähtäisi erillisenä toimintona (tai ”pakollisena pahana”) vaan nähtäisiin kaikki yrityksen toiminta markkinointina (mahdollisuus tehdä markkinointia) ja keinona viestiä – päästäisiin lähemmäksi merkityksellisiä asiakassuhteita. Tällöin markkinoinnin arvostuksen luulisi nousevan.

Vinkkisi/teesisi markkinoinnista muille:
Viesti on selvä: ole rohkea ja keskity tärkeimpiin yrityksen ydintoimintoihin. Kerro sitä tarinaa selkeästi ja pitkäjänteisesti, ole avoin ja näe koko yrityksesi toiminta ja toiminnot mahdollisuutena markkinoida. Innosta tiimisi missioosi ja auta heitä onnistumaan!

www.warriorcoffee.com

www.deathbeforedecaf.fi