Näkemyksiä, kokemuksia markkinoinnista

MARK Markkinointiryhmän haastattelussa Petra Majander
Markkinointijohtaja, Helsinki Design Week

Taustasi:
Olen toiminut markkinoinnin, viestinnän ja myynnin eri tehtävissä media-, kulttuuri- ja muotoilualalla 15 vuoden ajan.

Mitä hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa?
Joukkoistettua onnea. Markkinoinnilla tähdätään tyytyväisiin asiakkaisiin ja hyvin toteutettuna markkinoinnilla voi saavuttaa joukkoistettua onnea. Markkinoinnin hedelmillä johdettu yritys laittaa asiakkaan keskiöön, jolloin yrityksen liiketoimintamalli vastaa suoraan tarpeisiin ja pystyy niitä myös paremmin ennakoimaan. Markkinointi on muutoksen tajua.

Mikä markkinointialan osaaja/teko on inspiroinut sinua, miksi?
MAKIA:n Black Fridayn tempaus pistää luukut kiinni ja verkkokauppa säppiin. Tempaus herätti miettimään kuluttamista ja ostamiseen anatomiaa tarkemminkin. Ostetaanko tarpeeseen vai kulutuksen vuoksi? Artek hoiti homman muokkaamalla mustan siniseksi ja lahjoitti alennukset Itämeren suojelulle. On hyvä, että globaaleja kamppiksia lokalisoidaan kulttuurin ja brändin arvojen mukaiseksi.

Brändi voi myös keskustella. Marjaana Toimisen luotsaama Steal my job -podcast on avartanut ajatuksiani työn tulevaisuudesta ja toiminut loistavana työmatkaseurana.

Minkä koet markkinoinnissa haastavaksi?
Kun trendit puhuttelevat ja muokkaavat nopeastikin käyttäytymistä ja on hyvä tunnistaa ne jo heikkoina signaaleina.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Kiireen tunnun. Sen vallatessa ei yleensä synny mitään hyvää ja kovinkaan kestävää. Minulle kiire on vain mielentila ja itsensä johtamisen puutetta.

Markkinoinnille asetetut tavoitteet yrityksessäsi?
Helsinki Design Week kokoaa yhteen yli 250 tapahtumaa 11 päivän aikana. Tavoitteena on täyttää muotoilun promootiotapahtumat yleisöillä, tarjota festivaalina kiinnostavia, uusia näkökulmia kaupunkiin ja tuoda muotoilua monialaisesti esille yllätävissä paikoissa. Viestintämme tavoitteena on vahvistaa alan ja osaamisemme tunnettuutta kotimaassa ja kansainvälisesti yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden kanssa.  Festivaalin lisäksi toimimme ympärivuotisena muotoilumediana ja julkaisemme designuutisia Helsinki Design Weeklyssä viikoittain.

Entä tuloksia mitataan?
Onnistumista mitataan yleisötavoitteiden, kuten kävijämäärän, kävijäpalautteen ja lipputulojen kautta ja kumppanitavoitteiden, kuten yritysyhteistyökumppaneiden ja mukana olevien muotoilijoiden onnistumisella. Näkyvyyttä ja vaikuttavuutta mitataan kansallisilla ja globaaleilla mediaosumilla ja niiden laadulla sekä vaikuttajavierailla, joita festivaalimme houkuttelee Helsinkiin. Festivaalia tehdään yhdessä 150 eri toimijan kanssa, joilla jokaisella on vielä päälle omat tavoitteet ja odotukset festivaalilla.

Markkinoinnin tulevaisuuden näkymät/kehitys?
Markkinointi tulee entistä enemmän palvelumuotoilun ymmärryksen ja lisääntymisen vuoksi siirtymään strategiseksi liiketoiminnan ajuriksi, luottamuksen rakentajaksi. Markkinoinnin käsite laajenee myynninedistämisen aatoksesta brändin, tulevaisuuden ja asiakkaan tutkimukseksi. Tulevaisuudessa tunnemme asiakkaamme paremmin ja osaamme muotoutua erilaisiin tarpeisiin. Markkinointi tulee olemaan enemmän tekoja, jotka muuttavat maailmaa, niillä mitataan brändien luotettavuus ja esitellään arvot.

Miten kasvattaa Suomessa markkinoinnin arvostusta?
Nostetaan esille markkinoinnin tekemisen tapaa ja casen kautta arvostusta, iloitaan onnistumisista. Suomessa turhan usein onnistuessa kiitetään hyvää sisältöä ja epäonnistuessa syytetään huonoa markkinointia. Kokonaisuus pitää nähdä yhdessä ja niiden pitää pelata samaan maaliin. Puhutaan paljon hyvää selän takana.

Vinkkisi/teesisi markkinoinnista muille:
”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää” suuresti arvostamani Minna Canthin sanotaan tokaisseen. Sama toive pätee hyvin markkinointiin. Markkinoinnissa pitää olla pilke ja palo!

Somevinkit:
www.helsinkidesignweek.com/weekly 
* http://cms.podcastit.me/podcast/stealmyjob/