MARK Markkinointiryhmän haastattelussa 
JAN ZAPAŚNIK
Senior Advisor, CEO Helsinki

Taustasi:
Synnyin Ranskassa suomalais-brittiläis-puolalaiseen perheeseen, vartuin Strasbourgissa, Den Haagissa sekä 5-vuotiaasta eteenpäin Itä-Helsingissä, jossa löysin murrosikäisenä hip hop -kulttuurin, joka puolestaan toimi väylänä työelämään, jossa olen ollut rakentamassa mm. Fried Musicia, Bassoradiota, Yle FOLKia ja Neverthinkiä. Nykyään konsultoin CEO Helsingin riveissä. 

Mitä hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa?
Parhaimmillaan hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa hivelevää massahysteriaa, yhteiskunnallisia muutoksia, radikaaleja muutoksia yksilöiden käyttäytymismalleissa sekä klassista ”parempaa maailmaa”. 

Mikä markkinointialan osaaja/teko on inspiroinut sinua, miksi?
Kristinusko, islam, hindulaisuus ja buddhalaisuus ovat huomattavista väärinkäytöksistä ja -ymmärryksistä huolimatta historiallisen hyvin menestyneitä ja pitkäkestoisia kampanjoita, joita en sinänsä tapauskontoina ja -kulttuureina ihaile, mutta henkisiltä perinnöiltään ne ovat inspiroineet kehittelemään vähintään saman mittakaavan markkinointikonsepteja. 

Minkä koet markkinoinnissa haastavaksi?
Pelko. Vuonna 2017 markkinoinnin haasteita ovat mainostajien pelko kuluttajien toistuvasta mielensäpahoittamisesta ja egosentrisestä uhriutumisesta.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Virheet ovat voimavara ja a-luokan oppimismateriaalia, joten en pyri välttämään virheitä, vaan kutsun niitä avosylin vastaan. 

Markkinoinnille asetetut tavoitteet yrityksessäsi?
CEO Helsingin tehtävä on auttaa yrityksiä kasvamaan ja saamaan tehot irti myynnistä, markkinoinnista, palveluiden kehityksestä sekä tuotetarjoaman terävöittämisessä. Tässä onnistuminen on CEO Helsingin parasta mainontaa. 

Markkinoinnin tulevaisuuden näkymät/kehitys?
Markkinointi siirtyy koko ajan enemmän sanoista tekoihin, ja hyvä näin. Valtion roolin kaventuessa yritysten tulee ottaa entistä vahvemmin yhteiskunnallista vastuuta ja päivitettävä moraalista näkökantaansa.  

Miten kasvattaa Suomessa markkinoinnin arvostusta?
Ensinnäkin järjestämällä Senaatintorilla massapsykoositalkoot, jossa palveluita ja tuotteita tarjoavien tahojen päähän integroidaan hurmoshenkinen oivallus, että markkinointi tulisi nähdä tulonlähteenä. Toiseksi itse markkinointiteoilla, joilla tuotetaan aidosti hyvää ja kohderyhmälle merkittäviä kokemuksia, esimerkiksi mummoille lisää penkkejä puistoihin tms.

Vinkkisi/teesisi markkinoinnista muille:
Ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan.

Kuva: Kimmo Syväri