Ismo Ojanen avasi Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGO ry:n markkinointihankinta-aamiaistilaisuuden Sanomatalossa viime torstaina 13.8. Hankintojen vieminen yrityksen prosesseihin ammattimaisesti ei tarkoita yksioikoista tinkimistä, vaan panosten kohdentamista niin, että maksimoidaan aikaansaannos. Vanhan periaatteen mukaisesti esimerkiksi mainonnan tekeminen ei saa viedä budjetista niin isoa osaa, että levitykseen ei jää panoksia – ja kääntäen, laadusta ei saa tinkiä niin paljon, että levitetään huonoa ja kotikutoista aineistoa.

Sanoman Antti Järvinen haastoi: Miten määritetään segmentointikriteerien arvo? Hankinnoissa on oltava systemaattisuutta ja läpinäkyvyyttä. Jälkimmäistä edistää auditointi ja mahdollisuus auditoida, mihin jokainen markkinointieuro viime kädessä menee.

S-ryhmän V-P Ääri totesi, että suunnittelu ei saa olla mediakalenterin tyhjien paikkojen täyttämistä. Kapellimestarina pitää olla liiketoimintajohto. Kaiken pitää lähteä liiketoimintastrategiasta. Menestyksen tekemiseen vähittäiskaupassa tarvitaan kolme asiaa. Ne ovat 3 x sijainti. Äären mukaan tarvitaan fyysinen sijainti + digitaalinen sijainti + emotionaalinen sijainti. Kuinka monessa yrityksessä pohditaan tuota jälkimmäistä? Tärkeää on fiksu ostaminen, yhteispeli isossa konsernissa ja toimiva teknologia konehuoneessa. Kehitystyö vaatii aina muutosta. Muutoksen läpiviennin onnistumiseksi ylimmän johdon tuki ja sitoutuminen on olennaista.

Valion Rauno Hiltunen kiteytti, että toimintamalli on tärkein ja se, että kommunikoidaan, miksi näin tehdään.

Markkinointihankinnat eivät ole pelkkää matematiikkaa, vaikka ovat sitäkin. Ne ovat yhteispeliä ja toimintamallien hiomista, ylipäätänsä kehitystyötä. Siksi siihen osallistuvien ihmisten tietoisuus ja motivaatio ovat ylivertaisen tärkeitä. Kuten kaikessa inhimillisessä toiminnassa.