Olen poiminut mielestäni huomion arvoiset pointit Googlen järjestämästä videomainonnan koulutuksesta. Voisiko alla olevista löytyä sinun menestysreseptisi YT:ssä?
1. Google sallii ainakin vielä toistaiseksi sen, että mainostaja voi kannustaa In-Stream-mainosvideollaan ihmisiä skippaamaan loppuosan mainoksesta esim. 20 sekunnin kohdalla. In-Stream-mainos on maksullinen mainostajalle vasta, jos käyttäjä katsoo videon kokonaan tai vähintään 30 sekuntia. Huom! Käyttäjää ei saa kannustaa skippaamaan loppuosaa videosta mustalla eikä still-kuvalla. Mainosvideon tulee olla liikkuvaa kuvaa loppuun asti.
2. Hyödynnä ilmainen näkyvyys mainoksellesi Companion-bannerilla/mainoksella, joka näkyy näytölläsi oikealla ylhäällä eikä maksa mainostajalle extramainosrahaa. Vaikka käyttäjä skippaisi itse mainoksesi mielenkiintoista musiikkivideota katsellessaan, tuo banneri näkyy koko musiikkivideon ajan oikealla ylhäällä. Huom! Companion-banneri joko näkyy tai ei näy. Mainostaja ei itse pääse vaikuttamaan, milloin banneri näkyy.
3. Julkaisemasi videon otsikko näkyy videon yläosassa. Jopa jotkut isot kansainväliset firmat unohtavat asian ja käyttävät tässä kohtaa videotiedoston nimeä esim. Brändi X Finland 15 seconds (ei kovin myyvä nimivalinta). Keksi siis fiksu ja myyvä nimi videollesi tiedoston nimen sijaan.
4. Monet kokevat haasteeksi, ettei YT:ssä tiedetä hakusanojen volyymejä. Toisaalta Google Searchissä taas tiedetään. On paljon mahdollista, että YT:ssä Suomessa käytetyt hakusanat ovat kutakuinkin samat kuin Google Searchissä.
5. Google AdWords hakusanamainonnassa voit sulkea pois oman yrityksesi IP-osoitteet mutta YT:ssä et voi.
6. Suomessa YouTube mainonnan huutokauppahinnat eivät ole vielä nousseet, vaikka videoiden katseluajat ovat meillä kasvaneet 90 % vuodessa, ja kasvavat edelleen. YouTube on kolmanneksi suurin kaupallinen tv-kanava Suomessa MTV3:n ja Nelosen jälkeen.
7. Myös YT:ssä on haasteellista saada orgaanista näkyvyyttä. Optimoi siis kuvauskenttä videon alapuolella. On eri asia näkyvyyden ja optimoinnin osalta, käytätkö kuvauskentässä 5000 vai 100 merkkiä.
8. Mieti näitäkin erottautuaksesi kilpailijoista. Juttele mainostoimistosi tai Googlen yhteyshenkilösi kanssa:
a. Lightbox-mainos (klikkaa Fiatin mainosta) Tämä on skaalautuva display-mainos, joka näkyy ensin bannerina, mutta laajentuu sitten YT videoksi tai laskeutumissivuksi.
b. Puskurimainos: Noin 6 sekunnin pituinen ei skipattava mainos. Huom! Suomessa on mennyt läpi myös 4-5 sekunnin mainoksia. Puskurimainonta on suhteessa edullisempaa kuin trueview-mainonta.
c. Cards – voit luoda interaktiivisuutta videoosi tai ohjata katsojaa kotisivullesi
d. Brand Lift -tutkimus YouTubessa Itse kysely on ilmainen, mutta Google olettaa noin 3500 €:n mainosostoa viikossa.
9. Kampanjoiden seuranta on helpompaa, kun luot In-Stream- ja Discovery-mainoksille omat kampanjat. Tämä siksi, että näillä mainosmuodoilla on niille tyypilliset toisistaan poikkeavat tunnusluvut.
MARKin jäsen ja somelähettiläs