Kokenut menestysvalmentaja ja entinen ammattilaisgolfari Anders Haglund kertoo tässä artikkelissa ajatuksiaan siitä mitä menestyminen on ja minkä yhden periaatteen hän haluaisi jokaisen ymmärtävän.

Anders tunnetaan siitä, että hän tekee menestymisestä ja elämästä yksinkertaisempaa ja helpompaa. Jos haluat helpotusta arkeesi ja menestymiseesi, lue tämä juttu tarkkaan.

MITÄ MENESTYMINEN ON?
Menestymistä voidaan katsoa parista eri näkökulmasta. Ensimmäinen ja yleisin määritelmä menestykselle on, että asetat tavoitteen ja olet menestynyt, kun saavutat tavoitteesi.

Toinen ja syvällisempi tapa määritellä menestys on, se että katsomme pidemmälle mitä oikeasti haluamme: Todellisuudessa emme halua menestyä. Haluamme kokea sen tunteen, jonka ajattelemme menestyksen tuovan meille. Tavoitteet ja menestys eivät luo noita tunteita meille: tunteet tulevat meistä itsestämme…

Loppujen lopuksi tärkeintä on se, mitä tunnemme, ei se, miltä elämämme näyttää ulospäin. En itse halua, että elämäni näyttää hyvältä muille – haluan, että se tuntuu hyvältä minulle.

MITEN KÄSITYKSESI MENESTYKSESTÄ ON MUUTTUNUT?
Minut kasvatettiin kuten kuka tahansa skandinaavi: vanhempani tekivät kaikkensa, jotta olimme aina vain parempia, parempia ja parempia kunnes olimme menestyneitä. Käsitykseni menestyksestä oli se, että sai koulussa hyvät numerot, valmistumisen jälkeen hyvän työpaikan, hyvän parisuhteen, paljon rahaa ja lapsia – sitten oli hyvä elämä, silloin oli menestynyt. Tällä tavoin minut kasvatettiin. Jos joku olisi tuolloin kysynyt minulta mikä on elämän filosofiani, en todennäköisesti olisi tiennyt mitä se tarkoittaa. Jälkeenpäin ajateltuna elämän filosofiani oli tuolloin tulla paremmaksi ja paremmaksi, kunnes olin onnellinen.

Voitin aikoinaan Euroopan mestaruuden golfissa, meillä oli mukava ilta ja monet tulivat onnittelemaan minua. Kun heräsin seuraavana aamuna, mikään ei ollut muuttunut. Olin voittanut Euroopan mestaruuden mutta kaikki tuntui aamulla samalta. Ajattelin, että: ”Tässäkö se oli?”

Ennen kuin aloin todella opiskella menestymistä, ihmiset alkoivat kysyä minulta neuvoa, miten heidän kannattaisi harjoitella tai elää, koska ajattelivat, että olin menestynyt ja onnellinen – olinhan menestynyt golfissa!

Sillä ei ole väliä, miltä elämäsi näyttää ulospäin – jos et ole sisäisesti onnellinen. Oikeasti haluamme ja tarvitsemme sisäistä menestystä, emme ulkoista.

HEKTISYYS ON PÄÄN SISÄLLÄ
Valmensin kerran erästä jääkiekkoilijaa, jonka tavoitteena oli päästä NHL:ään ja olla joukkueensa paras pelaaja. Kysyin mitä pitäisi tapahtua, jotta hän pääsisi tavoitteeseensa. Hän mietti hetken ja vastasi: ”Enemmän hyviä kuin huonoja pelejä.”

Kysyin mitä eroa hyvissä ja huonoissa peleissä on. Hän kertoi, että hyvissä peleissä tuntui, että hänellä oli kaikki maailman aika ja hän ehti rauhassa katsoa kenelle syöttää ja minne luistelee seuraavaksi. Huonoissa peleissä hänestä tuntui, että toiset pelaajat luistelivat kovempaa eikä hän ehtinyt peliin mukaan. Hän ei ehtinyt reagoida.

”Sinusta siis tuntuu, että toiset pelaajat luistelevat kovempaa huonoissa peleissäsi? Luistelevatko he todella?” Hän mietti hetken ja vastasi: ”Ei, he luistelevat aina yhtä kovaa. Kyse on minusta – eikö olekin? Hyvissä peleissä pääni sisällä on rauhallista, huonoissa peleissä pääni sisällä tapahtuu asioita todella nopeasti.”

Kun pään sisällä on hektistä, kaikki ympärilläkin on nopeaa. Kun pään sisällä on rauhallista, ympärillä on rauhallista. Kun hän ymmärsi tämän, hän saattoi alkaa kiinnittää huomioita ajatuksiinsa. Kun ymmärrät jotain tämänkaltaista, pääset uudelle tasolle elämässäsi.

MIKÄ EROTTAA MENESTYNEET IHMISET MUISTA?
Ensinnäkin, menestyneet ihmiset ovat normaaleja ihmisiä. Heillä on samanlaisia haasteita ja epävarmoja ajatuksia kuin meillä muillakin. Se, mikä erottaa heidät muista on, että he eivät anna noiden asioiden estää heitä toimimasta. He toimivat ajatuksistaan huolimatta.

Toiseksi, menestyneet ihmiset ovat normaaleja ihmisiä, jotka tekevät parhaansa joka päivä monien vuosien ajan. Me saatamme ajatella, että he olivat vain onnekkaita, mutta todellisuudessa he ovat tehneet vuosien ajan asioita menestyksensä eteen.

Ainoa asia, joka estää sinua toteuttamasta unelmiasi ja menestymästä on kuvitelmasi.

ITSEVARMUUTTA EI VOI RAKENTAA…SE ON JO SINUSSA!
Itsevarmuus ei ole jotain mitä voit rakentaa. Jokainen meistä on syntynyt itsevarmana. Jos sinulla ei olisi ollut itsevarmuutta, et olisi ottanut ensiaskeliasi.

Ihmiset, jotka luulevat, että itsevarmuuden voi rakentaa, ajattelevat itsevarmuuden syntyvän kilpailun avulla: kun olet hyvä joissain, olet myös itsevarma. Tosiasia kuitenkin on, että itsevarmuus on jo sinussa. Sinä olet itsevarma.

Itsevarmuus on kuin auringonpaiste: se näkyy, kun pilvet väistyvät. Itsevarmuus on jo sinussa epävarmojen ajatustesi takana.

MITEN SUORIUTUA PARHAALLA MAHDOLLISELLA TAVALLA?
Kun haastattelen ihmisiä, jotka ovat rikkoneet ennätyksiä, yksikään heistä ei sano, että he ajattelevat positiivisesti suorituksen aikana. He ajattelevat samoja asioita kuin normaalistikin, mutta eivät ota niitä tosissaan.

Jos imuroit radio päällä ja tulee laulu, josta et pidä, laulu ei estä sinua imuroimasta. Sellaisia maailmanmestarit ovat! Heidän negatiiviset ajatuksensa ovat kuin taustamusiikkia: mitä väliä sillä on, jos taustalta kuuluu, että olet surkea tai et onnistu. Kun et ota noita ajatuksia tosissasi, koko potentiaalisi on käytössäsi!

PERIAATE, JOKA JOKAISEN TULEE YMMÄRTÄÄ…
Periaate on jotain mikä on totta, uskotpa siihen tai et. Esimerkiksi Isaac Newtonin määrittelemä painovoimateoria on periaate. Painovoima ei sano sinulle, että olet ollut niin kiva, että toimin eri lailla sinun kohdallasi. Periaate on kaikille sama.

Periaate, joka jokaisen tulee ymmärtää ja josta tulen puhumaan Passion for Success 2018 -seminaarissa tarkemmin on: Kaikki mitä koet, tulee sinulle ajatustesi kautta.

Se tarkoittaa, että kun ajattelet surullisesti, olet surullinen onnellisesta ympäristöstä huolimatta ja päinvastoin. Jos olet hautajaisissa mutta jokin asia tuntuu hauskalta, saatat nauraa ympäristöstä huolimatta, ympäristöllä ei ole väliä. Tunteet ja ajatukset tulevat sinusta.

JOKAINEN IHMINEN TEKEE PARHAANSA SEN AJATUKSEN POHJALTA, JOKA TUNTUU HEILLE TODELTA TÄLLÄ HETKELLÄ.
Jokainen kokee sanomani asiat oman ajattelunsa kautta, vaikka asia on sama. Tästä syystä kaksi ihmistä voi tehdä samaa työtä ja ajatella eri tavalla. Toinen voi tuntea palavansa loppuun ja toinen voi olla onnellinen samaa työtä tehdessään. Maailma näyttää sinulle sitä, mitä tunnet sisälläsi tässä hetkessä…

Jos haluat tutustua Andersiin lisää:
Katso tämä webinaaritallenne (jos tykkäsit näistä ajatuksista, tulet tykkäämään tästä webinaarista):
* Tule katsomaan Andersia Passion for Success 2018 -seminaariin Helsinkiin 17.3.2018

Jutun tarjosi itsensä kehittämisen valmennusyritys Uskalla Innostua
Ilkka Koppelomäki