Tämän hetken kuumimpia perunoita markkinoinnin kehityksessä on markkinoinnin automaatio. Tuottaako se lisää spämmiä yötä päivää vai onko se tie kohti asiallisempaa, oikea-aikaista ja hyödyllistä kommunikaatiota? Tavoite lienee jälkimmäinen, mutta maailma ei ole valmis.

Vaisala Oyj on hieno esimerkki siitä, miten markkinoinnin automaatio on käytännössä yhdistänyt myynnin ja markkinoinnin yrityksen sisällä. Markkinoinnin tuomat liidit ovat laadukkaita ja johtavat mitattaviin myynnin tuloksiin. Orkesterin soitannon eteen tosin on pitänyt paiskia töitä. Se ei ole pelkkää teknologiajumppaa, vaan sisäistä markkinointia, ihmisten ohjaamista ponnistelemaan yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen.

Koodiviidakko Oy:n toimitusjohtaja Samuli Tursas esiintyi Markkinointijohtaja 2015 –seminaarissa Finlandia-talolla 7.5. ja kertoi, miten markkinoinnin automaatiota toteutetaan ketterästi.

Mitä hyötyä automaatiosta on? Tursas esitteli tutkimuksen tuloksia:

1. Enemmän relevanttia viestintää.

2. Kasvanutta asiakkaan sitoutuneisuutta.

3. Enemmän oikea-aikaista kommunikaatiota.

4. Kasvavia mahdollisuuksia ristiinmyynnille ja lisämyynnille.

5. Kasvavat tuotot.

6. Ajansäästö.

Automaatio-sanan varjoon saattaa keskustelussa jäädä se tärkeämpi osa: sisältö. Ilman sitä, ei ole, mitä toimittaa automaattisesti vastaanottajalle. Kone ei siis poista inhimillisen työn tarvetta. Jonkin aikaa saamme vielä kuluttaa sukkiamme ennen kuin koneen itsensä luomat tekstisisällöt viehättävät meitä niin paljon, että ihmistä emme enää näihin kirjoitushommiin kelpuuta. Minä en usko sellaisen ajan koittavan, mutta ainahan sitä saattaa väärinkin arvata.