Luin viime viikolla uutisen, jonka mukaan Suomessa olisi tarvetta markkinoinnin osaamiselle, jotta voisimme saada viennin kasvuun. En ole mikään taloustieteilijä, mutta ihan arjessakin olen ollut tämän asian äärellä.

Olen ollut esimerkiksi sparraamassa start upeja Kasvu Openissa aika tasan vuosi sitten ja valitettavan harvalla oli tiimissä tai edes kumppaniverkostossa mitään markkinoinnin osaamista, markkinointibudjetista nyt puhumattakaan. Tai hallituksista. Alustat ja prosessit oli kyllä hiottu viimeisen päälle kuntoon, jollain jopa kansainvälinen upea verkkokauppa auki. Kysyin, miksi ovat perustaneet oman verkkokaupan, eivätkä laittaneet tuotteitaan aluksi myyntiin jollekin kohdemaan valmiille Zalandon tyyppiselle sivustolle. Eivät olleet ajatelleet sellaista vaihtoehtoa. Olivat saaneet tukia lähinnä tekniseen kehitykseen. No, hyvä sekin.
Kun kysyin millaisella budjetilla ja millä toimenpiteillä ovat ohjaamassa verkkokauppaan ihmisiä, suurin osa katsoi minua kuin olisin puhunut heille kiinaa. Koitin varovasti sanoa, ettei verkkokaupalla ja prosesseilla ole mitään merkitystä, ellei ole rahaa markkinoida niitä. Ilman, että ihmiset tulevat ostamaan, ei ole bisnestä. Itku pääsi, kun lähdin kotiin pitkän sparrailupäivän jälkeen. Siis minulta. Ehkä joltain heistäkin.

Viime viikolla oli myös toinen uutinen, jonka mukaan Suomi on kärkimaita markkinointiteknologiassa. Tästä en oikein edes yllättynyt. Ja siis hienoa, että ollaan. Mutta ne teknologiat eivät tee autuaaksi ketään, eikä data, ellei niitä osata oikein hyödyntää tukemaan liiketoimintaa.

Olen nyt puolisen vuotta kiertänyt kenttää ja koittanut saada otetta ongelmasta, jonka mukaan Suomesta puuttuu markkinoinnin osaamista. Kovin hyvin kukaan ei ole osannut kertoa, mitä se puuttuva osaaminen on. Oman kartoitukseni mukaan eniten puuttuisi kansainvälisen ja strategisen markkinoinnin sekä datan ja teknologioiden hyödyntämisen osaamista. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei meiltä puutu mitään.

Emme vain osaa uudistaa ajatteluamme ja tekemistämme nykyvaatimuksiin. Automatisoimme teknologioiden avulla kaiken mahdollisen, mutta unohdamme liian usein, että jonkun niitä automaatioitakin pitäisi johtaa. Vaatii ihmistä ajattelemaan ensin, jotta kone voi hoitaa mallikkaasti homman maaliin. Myös markkinoinnissa. Miten me voisimme yhdessä löytää ratkaisut tähän ongelmaan? Vastaus tuskin löytyy yksin markkinoinnin tekijöiltä. Uudenlainen tekeminen vaatii todella isoa muutosta monella organisaation tasolla – etenkin johdossa.

Mutta miten sitten saisimme markkinoinnin innostumaan näistä teknologioista ja datasta? Innostumaan uudenlaisesta tekemisestä markkinoinnin ympärillä? Rakentamaan siltoja muihin funktioihin? Ja on se niinkin, että muiden pitäisi oppia arvostamaan markkinointia. Miten se sitten tehdään? Yhteispeli, jolla tehdään tulosta ja kasvetaan?

Olisiko aika istua alas ja mutustella yhdessä tätä haastetta, jonka edessä me olemme. Ei tämän tason ongelmia kukaan ratko yksin. Ei ainakaan niin, että kaikki me tahoillamme, vaikka alan liitoissa ja järjestöissä, someryhmissä ja seminaareissa koitamme ratkoa pienillä resursseilla samaa ongelmaa hieman eri kulmasta. Eikä sillä, että ne markkinoinnin tekijät, jotka nyt yrityksissä ja yrittäjinä kamppailevat oman osaamisen kehittämisen kanssa, ajetaan paniikkiin ja jatkuvan kilpajuoksun tilaan. Uupuvat turhaan, kun eivät oikein tiedä mitä ja missä pitäisi tehdä ja miten uutta tekemistä integroisi omaan työhön tuottavasti.

Jotta uutta osaamisrotua syntyy, kutsuttaisiinko sieltä naapurihiekkalaatikolta mukaan myös Business Finland ja MAKES sekä teknologian, viestinnän, myynnin liittoja. Ja tietysti yrityksiä ja oppilaitoksia, jotka kouluttavat uusia markkinoinnin osaajia nostamaan meidät tästä suosta. Lupaan lähettää kutsut vielä ennen kesälomia näille listatuille tahoille, toivottavasti löydämme ajan tälle keskustelulle. Jos haluat varmistaa paikkasi keskustelussa, voit ilmoittautua minulle sähköpostilla jo ennakkoon.

Kun ongelma on selvillä, on siihen helpompi löytää myös ratkaisu. Yhdessä.

Sanna Laakkio

Kirjoittaja on MARKin toiminnanjohtaja Sanna Laakkio, joka syttyy sitä, kun näkee muiden syttyvän. Aito halu kehittää markkinoinnillista ja kaupallista ajattelua Suomessa, auttaa yksilöitä ja yrityksiä kasvamaan ja kehittymään jatkuvasti mutta fiksusti.