Viime kesänä kirjoitin MARK kesäblogin aiheesta – Viitsiskö palata duuniin? Jotta ammattikuntani, Headhunterit, eivät aivan vimmastu, kirjoitan nyt positiivisella kesäteemalla – nopeasti liikkuva varas.

Kun kesällä makoilet laiturilla, heität tikkaa tai juot viileää valkoviiniä, saatat miettiä, että sinun tulisi olla tehokas kesälläkin ja opetella jokin uusi tapa hallita aikaasi, työskennellä tehokkaammin tai johtaa paremmin. Älä viitsi, ihan oikeasti, relaa, arpa on jo heitetty.

Kirjoitan tämän blogin lisäksi kirjaa aiheesta: Rekrytointi: tehtävään vai yhtiöön, ja olen hieman paneutunut rekrytoinnin semantiikkaan ja eri maiden tapoihin ja käsityksiin. Olkoon tämä blogi yksinoikeudella MARK-jäsenille, esimakua tulevasta kirjasta.

Warren Edward Buffett on yhdysvaltalainen, maailman menestyneimmäksi luonnehdittu sijoittaja ja liikemies. Hänen lempinimensä on ”Omahan oraakkeli”. Hän pitää rekrytointia yhtenä merkittävimmistä ja haastavimmista asioista liike-elämässä.

Warren Buffet tunnetaan suorasanaisena ja suoraan asiaan menevänä liikemiehenä, hän tiivistää myös rekrytoinnin avainasiat. Hän myöntää tehneensä muutaman merkittävän virheen avainhenkilöiden rekrytoinneissa ja ne ovat aina tulleet erittäin kalliiksi.

Maailman menestyneimmän liikemiehen neuvo rekrytoinnissa kuvaa mielestäni hyvin rekrytoinnin todellista vaikeutta, jotka ovat hyvin kaukana ansioluettelosta, toimenkuvasta tai koulutuksesta, joita moni pitää rekrytoinnin perusasioina.

Kun rekrytoit, kiinnitä huomio kolmeen asiaan: integriteetti (sitoutuminen) – älykkyys – energia. Jos sinulla ei ole ensimmäistä, kaksi seuraavaa tappavat sinut. Jos rekrytoit jonkun ilman riittävää integriteettiä, sinä todellakin haluat hänen olevan tyhmä ja laiska.

Scott Olson Getty Imagesista jatkaa tätä samaa polkua, kuvaten tilannetta missä ehdokkaalta puuttuu joku näistä ominaisuuksista:

  • Matala energia, korkea älykkyys ja korkea sitoutuminen, saat putiikin pitäjän, et kasvun moottoria.

  • Matala sitoutuminen, korkea energia ja korkea älykkyys, saat fiksun, nopeasti liikkuvan varkaan.

  • Matala älykkyys, korkea energia ja sitoutuminen, saat vahvan toimijan, mutta et ongelmanratkaisijaa tai visionääriä.

Kesällä, sen sijaan että pänttäisit uusia logaritmejä tai hioisit excel-pohjaasi, relaa, nauti auringosta ja viinistä. Jos aikaa jää, mieti miten itse toimit työssäsi. Oletko putiikin pitäjä, nopea varas tai vahva toimija. Älä kuitenkaan huolestu, jos päädyt mielestäsi huonoon tulokseen. Rennon ja mukavan kesän jälkeen ihminen on avoin uusille asioille ja käyttäytymistavoille.

Paljon aurinkoa ja rentoa kesää toivottaen, jos kesän jälkeen päätät kuitenkin vaihtaa duunia, soita minulle.

Markku Kaijala on Pro-Source Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Pro-Source Oy on MARK-kumppani.