Syysmarkkinoinnin ajankohtaisseminaarissa 21.11. tarkasteltiin tätä hetkeä eri näkökulmista. S-ryhmän pääjohtaja Taavi Heikkilä valotti kaupallista toimintaympäristöä kertomalla, että BKT:n alamäki on suurin 150 vuoteen. Vähittäiskaupan myynnin volyymi laskee tänä vuonna 1%. Joulumyynnin ennuste on -1,7%. Niinpä agendalla tarvitaan siirtymää reagoinnista keskustelun rakentajaksi ja kehittäjäksi. Esimerkiksi S-mobiilijäsenkortin on ladannut jo 300.000 ihmistä.

Futurelab Finlandin Kari Korkiakoski korosti, että asiakaskokemus on kaikkien asia yrityksessä. On systematisoitava kokemuksia, joita tuotamme asiakkaille, ja loppuun on tehtävä jokin huipentuma. Tämän hetken buzzword on EMPATIA, sillä asiakaskohtaaminen on vain 1/3:n verran tekniikkaa, ja 2/3 siitä muodostuu tunteesta.

BrandWorxxin Jari Taipale osoitti, miten menestyvät yritykset panostavat brändiin ja luovat sillä sekä asiakasarvoa että pörssinoteerattua arvoa. Menestyvät yritykset eivät pysy paikoillaan, vaan satsaavat luovuuteen ja riskinottokykyyn. Tärkeätä on, että koko organisaatio on osallistettu mukaan tekemisen tarkoitukseen.

JB Evershedsin Elina Koivumäki avasi tämän hetken markkinoijan kuumia perunoita juridisesta näkökulmasta. Moni asia toimii digitaalisessa ympäristössä kuten vanhassa maailmassa, esim. on aina pidettävä huoli kolmannen tahon oikeuksista kaupanteossa. Ne eivät siirry automaattisesti myyjältä ostajalle, vaan pysyvät kolmannella taholla. Viestien kohdennuksessa on sovittava kirjallisesti, kenellä on vastuu mistäkin. Evästeiden käytön ja kohdennuksen osalta on  oltava varovainen, koska silloin saatetaan liikkua juridisesti harmaalla alueella.

Toinen PHD:n Jani Halme muistutti meitä tekstin tekijöitä, että älä tee TLTR – too long to read. Ihmisten keskittymiskyky on vähäinen, ja tekstin pitää napata mukaansa jo otsikolla. Toisenlainenkin koulukunta löytyy, joka korostaa sisällön laatua ja hyödyllisyyttä, jolloin teksti voi olla pidempää. Kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin kysymyksessä lienee vaarallista jäädä välimaastoon, keskipitkien tylsien tekstien tuottajaksi.

Lopuksi Googlen Tommi Pelkonen muistutti, että mobiili on puolet netistä. Onko sinulla varaa jättää puolet (ja se liikkuvampi puolet) asiakaspotentiaalista hyödyntämättä? Googlen 30 miljoonasta päivittäisestä hausta Suomessa 6 miljoonaa tehdään kännykällä. Kolmannes näistä liittyy johonkin tiettyyn paikkaan, joten siinäpä ravintoloille, erikoiskaupoille, valintamyymälöille jne. loistava keino kohdentaa. Tommi kiteytti loppuun, että kuluttajakysyntä on jo mobiilissa, mobiililla on rooli kuluttajalle ja, että kuluttajat odottavat palvelua mobiilissa. Älä siis ole pois markkinoilta!