MARK Markkinointiryhmän haastattelussa:

Heli Thorén
yrittäjä, luova johtaja ja toinen omistajista
Viestintätoimisto Cozy Pigeons

Ammattisi ja työpaikkasi:
Yrittäjä, luova johtaja ja toinen omistaja viestintätoimisto Cozy Pigeonsissa, joka hoitaa lifestyle-brändien markkinointia ja viestintää. Vastaamme tällä hetkellä esimerkiksi japanilaisen MUJI:n viestinnästä Suomessa. Olen toinen omistaja myös designyritys Cozy Publishingissa, joka tekee kauniita lifestyle-kirjoja myös ulkomaanmarkkinoille.

Taustasi:
Olen opiskellut viestintää ammattikorkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa. Tein toimittajan töitä useassa sanomalehdessä, muiden muassa Ilta-Sanomissa, ja aikakausilehtipuolella Cosmopolitanissa. Lehtitöistä siirryin radioon ja verkkoon, työskentelin Bauer Mediassa kolme vuotta ja tein samaan aikaan tv-työtä Neloselle (Suomen kaunein mökki).

Mitä hyvällä markkinoinnilla voi saavuttaa?
Hyvä markkinointi ei ole päällekäyvää, vaan nasevaa ja oivaltavaa sekä brändiä tukevaa ja vahvistavaa. Parhaassa tapauksessa kuluttaja ei huomaa olevansa markkinoinnin kohde, vaan ainoastaan nauttii hyvästä sisällöstä ja tempautuu mukaan brändin tarinaan. Näin markkinointi on myös tehokasta ja samalla kiinnostus brändiä kohtaan, sekä yhteyden tunne brändin kanssa, kasvaa.

Mikä markkinointialan osaaja/teko on inspiroinut sinua, miksi?
Innostuin ja inspiroiduin esimerkiksi Norwegianin nopeasta reagoinnista Hollywood-pari Angelina Jolien ja Brad Pittin eroon. He tekivät tarjouksen Los Angelesin lennoista ja muistuttivat asiakkaitaan, että Brad Pitt olisi nyt vapaa. Lifestyle-brändeistä myös Marimekko on monesti onnistunut kuin myös ruotsalaisjätti Ikea. Arvostan myös arjen markkinointia, jota muun muassa muotibrändi Acne tekee. Kun heidän verkkokaupastaan tilaa vaatteen, saa sen kauniisti pakattuna ja mukavalla viestillä varustettuna. Samanlaista arjen markkinointia tehtiin myös muun muassa suosikkiravintolassani The Cockissa Helsingissä. Kun he joutuivat remontin takia sulkemaan muutamaksi päiväksi ovensa, he jakoivat koreista oven ulkopuolella banaaneja lounaan perässä paikalla tulleille ja neuvoivat lähialueen mukavimpiin ruokapaikkoihin hakeutumisessa. Samalla he viestittivät olevansa asiakkaidensa kumppani, joka ei jätä pulaan.

Minkä koet markkinoinnissa haastavaksi?
Olen väsymätön visuaalisen markkinoinnin puolestapuhuja. On hyvin tärkeää, että markkinoinnissa huomioidaan myös se, että ulkoisesti vaikkapa tiedotteet ja mainokset ovat huoliteltuja, kauniita ja brändin visuaalisen linjan näköisiä. Me teemme yhteistyötä oman viestintätoimistoni Cozy Pigeonsin lifestyle-brändien kanssa, joille visuaalisuus on erityisen tärkeä kulma markkinoinnissa. Tätä puolta ei aina muisteta ajatella, vaan lähetetään matkaan esimerkiksi tiedotteita, jotka on tehty vähän sinnepäin. Itse kuulun siihen koulukuntaan, joka ajattelee, ettei yhtään käyntikorttia, mainosta, tiedotetta tai vaikkapa esitettä pitäisi tehdä ajattelematta, että mitä myös sen ulkoasu brändistä viestii. Toimii yritys sitten millä alalla tahansa, markkinoinnin visuaalisuutta ei tule sivuuttaa – erityisen tärkeää sen on design- ja lifestyle-alan yrityksille.

Jos voisit välttää yhden virheen, mikä se olisi?
Puhun asiakkaillemme siitä, että brändin sisäinen viesti ja sanoma tulisi ensin olla kristallinkirkas yrityksen sisällä ja tämän jälkeen aloitetaan markkinoinnilliset toimenpiteet. Toisinaan brändin viestiä ja tarinaa on hyvä myös päivittää ja tämän jälkeen miettiä, miten päivitys näkyy markkinoinnissa ja viestinnässä. Samasta asiasta pidämme kiinni myös Cozylla. Meillä on edessä markkinointiin panostamisen syksy, olemme mukana omalla osastolla Habitaressa designmessuilla, Design Marketissa sekä teemme ensimmäisen lehtikampanjan omalla mainoksella. Kaikki tämä tarkoittaa myös syventymistä siihen, mitä me oikein haluamme sanoa. Mikä on meidän viestimme kuluttajalle ja miten se kerrotaan hyvin ja kauniisti. En haluaisi tehdä markkinointia ennen kuin brändin pohja ja viesti ovat hyvin selkeä.

Markkinoinnille asetetut tavoitteet yrityksessäsi?
Me olemme tehneet viestintätoimiston puolella markkinointia vähän, käytännössä ei ollenkaan. Tyytyväiset asiakkaat ovat olleet meidän markkinointivälineemme. Tänä syksynä olemme istuneet alas miettimään, mikä on meidän kilpailuetumme ja mitä todella haluamme yrityksille tarjota ja sen pohjalta olemme brändänneet myös viestintäyritystämme Cozy Pigeonsia. Panostamme myös kustantamomme puolella markkinointiin tänä syksynä erityisesti – toivomme, että löydämme lisää heitä, joille kaunis arki ja huolitellut kirjat ovat sydäntä lähellä. Olemme ryhtyneet viemään myös kirjojamme designesineinä ulkomaille, joten nyt olemme uuden haasteen edessä markkinoinnin kanssa: miten viestimme uusille, ulkomaisille asiakkaillemme ja miten markkinoimme uusilla markkinoilla. Toistaiseksi olemme hoitaneet markkinointia ulkomailla ainoastaan niin, että olemme lähettäneet uutuuskirjojamme meidän oloisten, stylejen lehtien toimituksiin näytille.

Entä tuloksia mitataan?
Myynnin kasvu on varsin hyvä mittari ja myös brändin tunnettuus. Tulen aina vilpittömästi iloiseksi, kun joku tunnistaa brändimme ja kehuu, että teemme ehdottomasti kauneimmat kirjat tai kun joku tulee järjestämäämme lehdistötilaisuuteen ja sanoo, että haluaa olla meidän tilaisuuksissa paikalla hyvän hengen ja hyvien järjestelyjen vuoksi. 

Markkinoinnin tulevaisuuden näkymät/kehitys?
Kun myynti takkuaa, harmillisen usein leikataan myös markkinointibudjeteista, vaikka oikeastaan pitäisi tapahtua päinvastoin. Toivon, että tulemme näkemään yhä oivaltavampaa, tyylikkäämpää, huolitellumpaa ja ajassa olevampaa markkinointia. Sosiaalinen media alati kasvavana markkinointialustana tuo myös uuden upean mahdollisuuden toteuttaa markkinointia esimerkiksi upeiden ja hyvin tehtyjen videoiden välityksellä. Niiden avulla brändin tarinan kertominen ja visuaalisen viestin välttäminen voi olla yllättävän tehokasta.

Miten kasvattaa Suomessa markkinoinnin arvostusta?
Tekemällä lisää hyvää markkinointia. On myös tärkeää, että markkinoinnista ja sen merkittävyydestä puhutaan myös muualla kuin alan lehdissä – se on kiinnostava näkökulma myös muillekin kuin yritysjohdossa työskenteleville. Me kaikki altistumme markkinoinnille koko ajan, joten olisi upeaa, jos voisimme kokea sen myötä iloa ja löytää arkeamme rikastuttavia asioita ja brändejä.

Vinkkisi/teesisi markkinoinnista muille:
Nasevasti, tyylikkäästi, ajassa kiinni ja huolellisesti toteutettuna. Itse en osaisi asentaa parkettilattiaa, siksi palkkaan siihen ammattilaisen. Samaa suosittelen markkinoinnin ja viestinnänkin suhteen yrityksille. Kun ne tehdään hyvin, ovat niiden tulokset moninkertaisia ja vavahduttavia!

Instagram: https://www.instagram.com/heliingeborg/?hl=fi
Blogi: www.gloria.fi/blogit/heli-ingeborg/

Helin kuva: valokuvaaja Maarit Halonen / instagram: @maaritphotos