Useat yritykset ovat viime vuosina ulkoistaneet markkinointinsa ja viestintänsä alan palveluntarjoajalle  Viimeksi taisin nähdä uutisen IT-yritys Enfosta, joka oli ulkoistanut viestintänsä Zeelandille. Luja-yhtiöt on tehnyt päinvastoin eli se on vähitellen ottanut kaiken markkinointiviestintänsä omaan haltuunsa. En tiedä onko tämä ehdottoman oikea ja fiksu liike, mutta omasta mielestäni markkinointi ja viestintä ovat käytännössä synonyymi johtamiselle. Harva yritys ulkoistaa johtamistaan.

Luja-yhtiöissä brändistä on tehty aito ja toimiva johtamisväline eli sillä johdetaan yrityksen kaikkia funktioita. Brändijohtaminen tarkoittaa Lujalla kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että oman väki tietää mikä on ”Luja tapa” tehdä eri asiat ja asiakkaat puolestaan tajuavat nopeasti mitä lisäarvoa Luja heille tarjoaa.  Brändi- ja kilpailustrategiaan leivotut brändilupaukset tehdään selväksi sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille monipuolisin markkinoinnin ja viestinnän keinoin.

Toinen syy markkinointiviestinnän ”sisäistämiseen” on markkinoinnin luonteen muuttuminen niin, että se on yhä enemmän tekoja ja vähemmän sanoja. Luja brändi syntyy siitä miten oman henkilöstömme toiminta näkyy ulospäin eri sidosryhmille käytännön tekoina ja niistä syntyneinä jälkinä. Jäljillä tarkoitan tässä ihan konkreettista työn jälkeä esimerkiksi Lujakoti-asunnoissa tai vaikkapa Lujabetonin elementtiseinissä. Jälkiä syntyy myös digitaalisiin kanaviin. Meillä on tosi matala kynnys tuottaa hajautetusti sisältöä sosiaalisiin medioihin ja blogeihin kaikesta strategiaamme tukevasta käytännön tekemisestämme. Olisi mahdotonta ulkoistaa tätä sisällöntuotantoa ulkopuoliselle palveluntarjoajalle. Sisältöä luodaan siellä missä tapahtuu ja saman tien kun tapahtuu.

Saan päivittäin 2-5 puhelinsoittoa eri palveluntarjoajilta. Pääsääntöisesti soittaja on joku call centerille ulkoistettu kaveri , joka yrittää buukata tunnin palaveria, jossa hänen edustamansa taho kertoisi erinomaisuudestaan jonkun kapean markkinoinnin osa-alueen suhteen.  Markkinointi on kuitenkin Luja-yhtiöissä holistista tekemistä, johon nivoutuu kaikki mediamainonnasta, sisällöntuotantoon ja asiakaskokemuksen rakentamisesta hakukoneoptimointiin.  On vaikea saada sovitettua kaikki kokonaisvaltaisesti yhteen (yleensä vielä tiukoissa aikatauluraameissa), jos osa palikoista tulee ulkoa.

Olen itse toiminut vuosia mainostoimistojohtajana ja tehnyt päivittäin puhelimella asiakashankintaa. Se on rankkaa työtä ja arvostan sen työn tekijöitä. Suhtaudunkin aina palveluntarjoajien soittoihin positiivisesti ja ystävällisesti, etenkin jos soitto tulee yritykseltä itseltään, ei call centerilta. Valitettavan harvoin pystyn tapaamisiin suostumaan. Antakaa anteeksi! Luottakaa kuitenkin siihen, että jos tarvitsen jotain tiettyä markkinoinnin erikoisosaamista, lähden hakemaan kumppania netistä ja päädyn usein sellaiseen, joka on osannut hoitaa parhaiten oman hakukonelöydettävyytensä, tarjoaa sivuillaan mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä, ja jolla on hyvä maine. 

 

Kirjoittaja Jussi Hirvelä on entinen MARK:in hallituksen jäsen ja nykyään muuten vaan aktiivinen MARKkilainen.