Näillä maileilla sitä herää oikein kunnolla vasta sitten, kun joku heittää yllättäen tarpeeksi kovan haasteen. Niin kuin MARKin hallituksen puheenjohtaja ja Veikkauksen myyntijohtaja Kimmo Tolonen viime helmikuussa kolumnissaan Markkinointi&Mainonta -lehdessä. Kimmo uskaltautui haaveilemaan markkinointiosaamisesta uutta suomalaista menestystarinaa.
Mainontapäivässä puhunut USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck uskalsi väittää, että sen ei pitäisi olla meille suomalaisille edes kovin vaikeaa, onhan koko lyhyt kansakuntamme historia tarinankertojien luomaa, Lönnrotista ja Kalevalasta lähtien. Ja että B2B-puolella olemme jo saavuttaneet tässä merkittävää kansainvälistä menestystä.
Pakkohan noihin on tarttua, kun olen itsekin vuosikaudet julkisesti kitissyt suomalaisen markkinoinosaamisen heikkoudesta.
Bruce ehdotti storytellingistä pakollista oppiainetta kaikille opiskelutasoille, esikoulusta alkaen. Kimmo vertasi markkinointiosaamista urheilumenestyksen tavoitteluun, mistä meille näitä formulakuskeja siunaantuu epäsuhdassa väestöön, kun ei täällä ole edes lajiin vaadittavaa rataa tai kalustoa?
No prkl, tartutaan asiaan! Päätetään, että markkinointi on Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkeä asia, priority number 1 – niin kuin muuten onkin – lopetetaan valittaminen ja hoidetaan homma kuntoon. En väitä, että minulla olisi tähän ongelmaan takataskussa helppoa patenttiratkaisua, mutta ei se mahdotontakaan voi olla. Tai ainakaan sen mahdottomampaa kuin tehdä Suomesta käsin maailman suosituimpia mobiilipelejä.
Tavoitteet korkealle, uskottava suunnitelma, riittävä resurssoiminen ja tarvittava organisoituminen – niinhän näitä on tapana tehdä. Ja vaikkei ihan heti maailman ykköseksi pääsekään, niin nykyistä tasoa paremmaksi aika nopeasti kuitenkin. Jos onnistumme edes hippasen paremmalla markkinointiosaamisella nostamaan BKT:ta vaivaiset 1%, niin se on kuulkaa reilut 2 miljardia €. Sillä rakentaa jo muutaman lastensairaalan, hoitaa aika monta vanhusta ja rahaa jää vielä yli yhteen Guggenheimiin. Tavoittelemisen arvoista siis.
Lopulliset hyötyjätkin ovat etukäteen selvillä. Markkinointi- ja mainosala tietenkin, mediat seuraavana, mutta isoimman hyödyn korjaavat loppujen lopuksi suomalaiset yritykset, joiden tuotteiden ja palveluiden haluttavuus sekä kilpailukyky kasvaa. Ja sitä kautta sitten hyötyy koko yhteiskunta, kun ihmisiä työllistyy ja verotulot kasvavat.
Siinä se. Tekemistä vaille valmista.
Tätä keskustelua ei kannata jättää tähän.