Sosiaalinen kuuntelu, asiakaskuuntelu, sentimenttianalyysi…. Asiakkuusmarkkinoinnin uusimmat työvälineet herättävät paitsi suuria odotuksia ja tunteita myös isoja kysymysmerkkejä. Mihin näitä tarvitaan?
Analytiikka ja data auttavat asiakkaan kuuntelemisessa ja asiakastietojen keräämisessä, kun liiketoiminta asiakkaiden vanavedessä siirtyy verkkoon. Todelliseen asiakasymmärrykseen vaaditaan toki muutakin. Ennen kaikkea tulkintaa – ja tunneälyä. Ilman tunnetta pelkkä data johtaa helposti kokeneemmankin harhaan, mutta ilman dataa perustamme tulkintamme pelkille olettamuksille. Asiakasymmärrys on datan ja tunteen jing ja jang.
Asiakasdatan keräämisen moderneimpia työvälineitä on moitittu virheellisen tai puuttelisen datan tuottamisesta. Teknologiaa tarkasteltaessa tulisi aina muistaa sen jatkuva kehitys. Kun koulunpenkillä sain ensimmäisen kerran hakukoneiden esi-isän, AltaVistan, käyttööni pystyin vain hämmästelemään suurta kohinaa verkkohaun mahdollisuuksista, kun samaan aikaan haut yksi toisensa jälkeen näyttivät kaikkea muuta kuin relevantteja tuloksia. Joitakin vuosia myöhemmin kukaan ei kyseenalaistanut hakukoneiden asemaa modernien verkkotyökalujen pakissa.
Pilvipalvelut ja kuluttajistuminen ovat tuoneet yrityksille aivan uudenlaisen tavan hyödyntää teknologiaa. Aiemmin IT-projektit olivat kuin keittiöremontteja, pitkiä, kalliita ja joskus tuskallisiakin. Kun keittiö vihdoin nökötti paikallaan, harva halusi miettiäkään uutta vuosikymmeniin. Nyt teknologiahankintoja voisi verrata keittiön sijaan kattiloihin. Testaa ja vaihda tarvittaessa!
Liiketoiminta digitalisoituu tällä hetkellä voimakkaasti. Suomessa on paljon tehtävää kotimarkkinan turvaamisessa ja uusien lähtöjen rakentamisessa globaaliin markkinaan, joka tuo aivan uusia mahdollisuuksia suomalaisyrityksille menestyä ja kasvaa. Kun siirrymme kivijalasta verkkoon, asiakaskohtaamiset vähenevät ja tarvitsemme korvat, jotka kuuntelevat asiakkaita myös digisfääreissä. Näitä korvia voimme teknologialla rakentaa.