Presentaatio (esitys) ei suinkaan ole se työprosessin viimeinen pakollinen paha, joka pitää vain hoitaa alta pois. Se voi olla elämän ja kuoleman kysymys. Myytkö vai et? Pistetäänkö homma käyntiin vai pillit pussiin.
Kaikki työ on kommunikaatiota. Kaikki kommunikaatio myy jotain, joko tuotetta, palvelua, ihmistä tai ideaa. Esityksesi on se, jonka perusteella kuulijasi arvioi tarjontaasi ja sen, ostaako vai ei. Onko idea tai esitetty projekti kehittämiskelpoinen vai ei?
New Yorkista käsin toimiva mediakouluttaja TJ Walker antaa muutamia vinkkejä, jotka ovat ihan perusasioita, mutta tärkeitä. Kas tässä.
Puhu yleisöllesi (älä kengillesi tai valkokankaalle)
Älä kahlaa bulletpoint-listoja vaan kiteytä olennainen ja alleviivaa se.
Jos esität kymmenen faktaa ja kerrot yhden tarinan, arvaa minkä yleisö muistaa.
Kysy esityksen jälkeen, mitä kuulijalle jäi mieleen. Jos vastauksena on mahtava lavaliikehdintäsi tai upeat kuvat esityksessäsi, voi olla, että ne veivät huomion pointiltasi. Jäikö mitään mieleen siitä, mikä oli koko esityksesi ydinsanoma?
Panosta myös dramaturgiaan. Esityksesi on huomattavasti tehokkaampi, kun siinä on asennetta, yllätyksiä, sopivasti alleviivausta, huumoria ja visualisointia – siis sopivasti, ei liikaa.
Ole tunteella mukana. Kyllä yleisö aistii, oletko innoissasi esittämästäsi asiasta vai teetkö presentaation pakollisena pahana ja ihan puuduksissa.
Kunnioita aikataulua. Hyvän presentaation pilaat lipsumalla siitä. Kyllä kuulija pyytää jatkoaikaa, jos haluaa.
Tässä loppuun muutama TJ Walkerin antama aikatauluun liittyvä varoitus:
Jos aika alkaa loppua, älä ala puhua nopeammin kuroaksesi aikataulua umpeen. Jos teet niin, voisit yhtä hyvin puhua vaikka hepreaa, koska yleisösi ymmärtää sitä yhtä paljon. Aikataulun ylittäminen on anteeksiantamaton synti (HUOM! HUOM!!!). Sinun täytyy tietää yleisön odotukset ajankäytöltä ja täyttää ne. Mieluiten alittaa se. Kukaan ei ole saanut moitteita sitä, että esitys olikin muutamaa minuuttia lyhempi kuin siihen varattu aika. Älä jää kiinni siitä, että yrität kurkkia rannekellostasi aikaa. Ota kello pois kädestäsi ja laita se johonkin, josta voit sitä tarvittaessa vilkaista herättämättä huomiota.
Siinä muutama vinkki alkuun. Lopetan nyt, etten vie sinun aikaasi liikaa.
Lauri Sipilä
toimitusjohtaja
MARK Suomen Markkinointiliito