Aalto EE:n toimitusjohtaja professori Pekka Mattila esiintyi Markkinoinnin viikolla aiheenaan strateginen markkinointi. Pääpainopisteiden, strategisten kilpailutekijöiden ja muiden isojen linjausten ohella agendalla oli kohta nimeltä paperihaavat.

Jokainen, joka on käsitellyt kopiopapereita, lahjapapereita tai vastaavia, on joskus saanut niiden reunasta sormeensa viillon. Tuollainen on ikävä ja harmillinen, mutta ei niin iso juttu, että siitä viitsisi valittaa kenellekään.

Yritysten tarjonnassa ”paperihaavoja” tulee asiakkaille aina silloin tällöin, mutta asiakkaat eivät viitsi soittaa niistä kenellekään. Kun haavoja tulee tarpeeksi, asiakkaat vain hiljaa poistuvat. Palautetta ei tule, kun asia on niin vähäpätöinen. Johtoryhmässä tällaista paperihaava-kysymystä kukaan ei kehtaa tuoda agendalle. Asia ei siis virallisesti ole olemassakaan, mutta todellisessa elämässä se vaikuttaa asiakkaiden suhtautumiseen ja käyttäytymiseen yritystä kohtaan.

Kun seuraavan kerran yrityksessä, jossa sinä olet töissä, käsitellään asiakastyytyväisyyttä ja yrityksen toiminnan kehittämistä, skannaa läpi tuollaiset triviaalit pikkuseikat. Voisiko sieltä löytyä korjattavaa ja ehkäpä kasvun siemen?