Ei asiakas ole ykkönen. Ei jos yritys oikeasti haluaa tehdä tulosta. Goforen kulttuurista ja osaamisesta vastaava johtaja Erkki Salminen kertoi ProComin Aamu ytimessä -tilaisuudessa, miten heillä arvot ohjaavat yrityksen toimintaa. Heillä arvo numero yksi on se, että Gofore on jokaiselle hyvä työpaikka. Vasta toinen arvoista liittyy asiakkaisiin. Järjestys on ollut alusta asti selvä. Heillä tiedetään, että työssään viihtyvät ja osaavat työntekijät ovat yrityksen elinehto. Goforella on yhdessä tekemisen kulttuuri, mikä pohjautuu vahvaan sisäiseen viestintään.

Viime helmikuussa Gofore palkittiin Great Place to Workissa Suomen parhaana ja Euroopan toiseksi parhaana työnantajana. He hävisivät kuulemma vain ruotsalaisille.

Työntekijäkokemuksen kehittäminen ei ole puuhastelua
Erityisesti niissä yrityksissä, joissa isoin kustannuserä on henkilöstön palkkakulut, kannattaa viimeistään nyt herätä. Uusien työntekijöiden rekrytointi on kallista ja vie aikaa. Vanhoissa ja kokeneissa työntekijöissä on potentiaalia, jota ei kannata heittää hukkaan.

Innostunut, motivoitunut ja sitoutunut henkilöstö on kaikkien organisaatioiden saavutettavissa. Sellaisen saaminen kuitenkin vaatii työtä, työtä ja yhteistyötä. Kaikkien organisaation osasten on pelattava yhteen. Työntekijäkokemukseen vaikuttaa kaikki mahdollinen työvälineistä ja toimiston viihtyisyydestä yrityskulttuuriin.

Pitkäjänteinen henkilöstön viihtyvyyteen panostaminen tuo kaikki eurot takaisin monikertaisesti. Virkistyspäivillä ei ole kuitenkaan mitään virkaa, jos arki ei suju.

Kaikki kaatuu viestintään
Viestintä on armottoman keskeisessä osassa työntekijäkokemuksessa. Viestintä näkyy viivan alla -blogissani kerroin, kuinka helppoa on ymmärtää viestinnän rooli väärin. Kaikille yritysjohtajille ja päättävässä asemassa oleville pitäisikin tehdä pakolliseksi kuunnella, kun joku Goforen Erkki Salmisen kaltainen ei-viestintätaustainen kertoo kansantajuisesti, miten arvot viedään käytäntöön ja sitä kautta tehdään liiketoiminnallista menestystä. Miten kaikessa, aivan kaikessa, keskiössä on viestintä.

Yhdessä tekemisen kulttuuri ja kaiken sorttinen yhteistyö edellyttää sujuvaa viestintää ja vuorovaikutusta. Kuulostaa niin itsestään selvältä, mutta tämän toteutuminen on käytännössä lähes mahdotonta, jos viestinnän kuvitellaan tapahtuvan siinä sivussa – ilman konkreettisia pelisääntöjä ja niiden noudattamista. Vaikka organisaatiossa viestiminen ja tiedon jakaminen on kaikkien vastuulla, sisäinen viestintä ei voi olla hajautettu kaikkien vastuulle.

Mitä tavoitteellisemmaksi kaikki tekeminen on yrityksessä tehty, sitä suurempi riski, että iso kuva katoaa siilojen syövereihin, jos tiedon jakaminen ja yhteistyö on unohdettu tiimien ja työntekijöiden tavoitteista. Sitä taatusti saadaan, mitä mitataan. Jos sisäinen viestintä jätetään pois yksiköiden, tiimien ja työntekijöiden mittareista, ei kannata ihmetellä, miksi se ei toimi.

Eikä riitä, että sisäistä viestintää koskevia pelisääntöjä noudattavat viestinnän asiantuntija ja pari muuten vain viestintään hurahtanutta. Tarvitaan johtajien henkilökohtaista esimerkkiä ja uudenlaista tekemisten priorisointia. Viestintäkin vie aikaa. Viestiminenkin on oikeaa työtä.

Asiantuntija avuksi
Viestinnän asiantuntija on tärkeässä roolissa suunnittelemassa ja kehittämässä yritysviestintää ja sparraamassa muuta henkilöstöä viestinnässä. Viestintätoimisto Cocommsin Nina Jousenkylä antaa blogikirjoituksessaan hyviä vinkkejä, miten viestinnällä vaikutetaan työntekijäkokemukseen. Hän kehottaa panostamaan vuorovaikutukseen ja kehittämään avainhenkilöiden viestintäosaamista. Näin voidaan rakentaa vuorovaikutuskulttuuria, joka lisää hyvinvointia organisaatiossa. Työntekijäkokemuksen mittaaminen ja siitä viestiminen sekä henkilöstölle että ulkoisille sidosryhmille on tärkeää. Henkilöstöä pitää osallistaa ja johtamiskulttuuria kehittää.

Vain siten meillä on jonakin päivänä enemmän Goforen kaltaisia yrityksiä.

Toimitko viestinnän asiantuntijatehtävissä tai muun alan asiantuntijana, jolla on viestinnän kehitysvastuuta? Tutustu Markkinointi-instituutin uuteen Viestinnän asiantuntijan koulutusohjelmaan, joka alkaa 18.10.2018.

Viestinnän asiantuntijan koulutusohjelma ja Viestijän koulutusohjelma korvaavat Markkinointi-instituutin perinteikkään Tiedottajan tutkinnon, MTi. Tiedottajan tutkinto täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja tutkinnosta on valmistunut yli 2500 viestinnän ammattilaista.

Minna Ristimäki, kehittämispäällikkö, Markkinointi-instituutti
Ihmisissä on voima, jota tarvitaan organisaation tavoitteiden toteuttamisessa. Ilman vuorovaikutusta kaikki ponnistelut ovat turhia. Minna Ristimäki innostuu viestinnästä ja vuorovaikutuksesta. Hän on varma, että inhimillisyys ja aitous ovat seuraavat megatrendit. Kauppatieteilijä, vaikka ystävät olivat vakuuttuneita, että hän sopisi paremmin psykologiksi.