”Myönteisellä ajattelulla ja ajattelun johtamisella menestykseen” –otsikolla esiintynyt Eeva Jaakonmäki teki kauden ennätyksen. MARK Aamuteema –tilaisuuteen syyskuun alussa tuli ryntäys. Täyteen varatun tilaisuuden ulkopuolella jäi pitkä jono. Niinpä Eevan ystävällisellä suostumuksella tilaisuus uusittiin kuukautta myöhemmin, nyt lokakuun alussa. Ja taas täysi sali. Yleisön kanssa sovittiin, että tällainen positiivisen sanoman suosio on varmasti merkki tulevasta uudesta talouskasvusta – kunhan me vaan jaksamme levittää myönteistä energiaa ja tekemisen tahtoa.

Eeva kuvasi positiivisia ja negatiivisia reaktioita. Aloitetaan negatiivisista. Jonkun ikävän asian tapahtuessa, negatiivinen reaktio on voimakas ja se laskee ajan myötä hitaasti. Positiivisen asian tullessa kohdalle, reaktio on myös voimakas, mutta laskee nopeasti alas perustasolle. Eli sen vaikutus on lyhytaikainen. Siispä (ainakin Macchiavellin mukaan) ikävät asiat pitäisi tehdä kertaryminällä ja positiivisia asioita pitäisi tehdä koko ajan pitkin matkaa, koska niiden aiheuttama reaktiokäyrä nousee nopeasti huippuun laskeakseen sieltä alas nopeasti.

Henkilökohtaisesti jokainen voi itse päättää, haluaako mielessään rimpuilla ikävien asioiden parissa vai panostaa myönteisiin asioihin. Esimerkiksi liikenteessä ei kannata keskittyä muiden törttöilyyn vaan mieluumminkin positiivisiin, hyviin juttuihin, vaikka kohteliaisuuteen muita ihmisiä kohtaan. Eeva kehottaa sinua kysymään itseltäsi, missä sinun fokuksesi on? Ongelmissa vai ratkaisuissa? Se, mihin fokusoimme, kasvaa ja kehittyy. Ongelmat joko paisuvat tai vaihtoehtoisesti opimme yhä paremmiksi haasteiden ratkaisijoiksi. Kumpaa sinä haluaisit?

Myönteinen asenne kehittyy treenaamalla. Tässä Eeva Jaakonmäen pelkistetty treeniohje:
* ole avoin
* ole arvostava ja kiitollinen
* ole utelias
* ole ystävällinen
* ole aito

Yritysjohdon kannattaa hetken miettiä, miten valtavasta voimavarasta on kysymys, kun puhumme myönteisestä ajattelusta. Itsestään selvää on, ja nyt sitä on tutkittukin, että yritys, jonka henkilökunta on positiivisen motivoitunutta, tekee huomattavasti paremman tuloksen kuin yritys, jonka ihmisiä ei mikään kiinnosta. Kannattaa puhaltaa sitä hyvää henkeä ympärilleen. Kaiken lisäksi se on kivaa.