Sauna on jokaisen meidän DNA:ssa. Me suomalaiset tiedämme, minkälainen on oikea sauna. Tämä tieto voi olla rasite, kun käymme kauppaa maailmalla. Pystymmekö katsomaan asioita asiakkaan näkökulmasta, kun olemme itse niin kovasti oikeassa? Näitä kysymyksiä pohdittiin Sauna from Finland –yhdistyksen ! love sauna –seminaarissa perjantaina 9.5. YLE:n uusissa Loft-tiloissa. MARK on yksi Sauna from Finlandin perustajajäsenistä.

 

Marco Mäkinen demonstroi upeasti sitä, miten huonosti Suomi tunnetaan maailmalla – jos se tunnetaan, yleensä suhtautuminen on suopeaa, ja saunakin joskus tulee mainituksi. Marco käänsi asetelman toisinpäin näyttämällä Etelä-Amerikan karttaa ja esittelemällä siellä rannikkovaltiota Brasilian ja Argentiinan välissä. Tämän maan olympiasaavutukset kuten myöskin muut kunniamaininnat ovat upeita juttuja ja siellä paikanpäällä yhtä isoja asioita kuin meille Paavo Nurmi, Mika Häkkinen tai jääkiekkojoukkueemme (aiempi) menestys. Ja mikähän maa on kyseessä…? Harva kehtasi ääneen kysyä. No vastaus on selvä: Tietenkin Uruguay. Mitä sinä tiedät Uruguaysta?

 

Eli, emme voi olettaa, että meidän maamme tunnetaan yhtään etäämmällä tai sitä pidettäisiin mielenkiintoisena. Suomi sekoitetaan Norjaan tai muistetaan, että eikös siellä ole se prinsessa? Tätä taustaa vasten saunatuotteiden, -palveluiden ja –konseptin myyminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja asiakkaiden ymmärtämistä. Esimerkiksi alastomuus voi olla kauhistus englantilaiselle, joka ei ole koskaan alasti edes kotonaan.

 

Koska sauna on suomalaisten kruununjalokivi, pystymme luomaan sen pohjalta uusia innovaatioita, kunhan emme vain jumitu vanhaan. Hyvänä esimerkkinä Sauna from Finlandin pohjalta innostuksen saaneesta innovaatiosta on Sauna Yoga. Innovaatio siinä on hellästi lämmityn saunatilan käyttö joogaan, jonka liikkeet on sovitettu mahdollisiksi ahtaampaankin paikkaan. Joogan filosofia ja saunan hiljentymisperinne istuvat yhteen täydellisesti. Idean äiti, Tiina Vainio, on lisensoinut Sauna Yogan kovalla vauhdilla sekä Suomessa että moniin maihin, joissa sauna ei ole itsestäänselvyys. Käsi lipassa teen kunniaa Tiinan hienolle lisenssivientikaupalle.

 

Kun omistaa kruununjalokiven, voi sen varaan rakentaa monta elinkelpoista ideaa. Kun ideat saavat siivet, saa myös moni ihminen työtä. Voisiko sauna olla yksi uuden vaurauden synnyttäjä maallemme?