Kuvittele se päivä, kun muutat uuteen asuntoon. Tuoksuuko täällä oudolta? On pimeää, vähän pölyistä. Ei sähköjä, ei nettiä. Vielä!

Jos hapuilet pimeässä eteisen lattiaa, siinä luultavasti lojuu läheisen pizzerian mainos. Sen voi kiinnittää jääkaapin oveen. Mutta miksei lattialla ole sähköyhtiön mainosta? Jospa myyjä ymmärtäisi lähestyä minua juuri silloin, kun mietin uudessa kodissani, mitä kaikkea pitää hankkia. Kuntoillakin pitäisi enemmän, kenties lähin kuntosaliketju toivottaa minut tervetulleeksi hyvällä tarjouksella?

Muutto on mainostajalle, sähköyhtiölle, vakuutusfirmalle tai vaikkapa kodinkoneliikkeelle se oikea hetki iskeä. Silloin pannaan elämä uusiksi ja halutaan tehdä hankintoja. Netti ja sähkö on pakko hankkia heti, uusi sohva tai matto olisi muuten vaan kiva. Vakuutuksen hankkii melkein jokainen.

Muuttohetki on myös samalla se hetki, kun palvelun tarjoajaa arvioidaan.

Toivottaako minut uuteen kotiini tervetulleeksi oma sähkö- tai vakuutusyhtiöni vai tarjoaako kilpailija houkuttelevamman tarjouksen?

Fiksuimmat mainostajat ovat kyllä jo pitkään tienneet, että muuttaminen saa ihmisen ostamaan. Mutta ongelma on ollut ajoitus: hienoimmallakaan muuttoennusteella ei ole osattu ennustaa sitä täsmällistä hetkeä, kun hapuilen ensimmäistä kertaa uuden kotini pimeässä eteisessä. Jo muuttaneiden osoitetietoja on myös voinut hankkia suoramarkkinoinnin kohderyhmäksi jo kauan, mutta pari viikkoa muuttoajankohdan jälkeen tullut hyvä tarjous nettilaajakaistasta herättää vastaanottajassa enemmän ärtymystä kuin innostusta.

Enää ei muuttoa tarvitse ennustaa, vaan päästään ajoituksen ytimeen. Noin 700 000 taloutta muuttaa vuosittain. Heistä n. 22 % ilmoittaa muutostaan vähintään viikkoa ennen muuttoajankohtaa. Suurin osa muuttajista tekee muuttoilmoituksen vähintään kolme päivää ennen muuttoa.

Markkinoija. Tunnistatko hetken, jolloin kohderyhmäsi haluaa ostaa? Se on muuttohetki, täynnä unelmia ja uusia alkuja. Aivan — sillä hetkellä mainoksesi muuttuu palveluksi.

Kirjoitus on julkaistu 27.10. Itella Kontaktin Täysosumissa