Aloitin työn ohella aikuisopiskelijana, radikaali alan vaihto kansainvälisen markkinoinnin parista puutarha-alalle, vain löytääkseni muutaman toimivan jutun markkinoinnista.

Kaupallisesta taustasta on hyötyä, kuten kielitaidosta ja verkostoista. Todellisuudessa isojen kasvuyritysten ja muiden organisaatioiden kasvatille aivan kaikesta opitusta ei ole hyötyä. Pari asiaa on kuitenkin ylitse muiden, siis siellä plussapuolella.

Suunnittelu kannattaa aina

Sen minkä suunnittelet, sen todennäköisemmin teet ja mittaat. Ehkä opitkin.

Muistatko vielä kuka maksaa palkan?

Houkuttelevia tarjouksia verkosta, alan yhteisöistä ja muilta yrittäjiltä on vaikea välttää, ja innostavia aloitteita on tarjolla. Keskity asiakkaaseen, jos mielit saada liikevaihtoa. Ne jotka tietävät, sanovat, että Cash is king, ja ilman likviditeettiä kivempikin yritys on PA ja kohta ketarat ojossa.

Keskitys olennaiseen

Tässä se tärkein. Vaikka osaisit kaiken maailman seot ja veot, niin todellisuudessa aika ja resurssit eivät aina kohtaa ideoiden kanssa. Jos sinulle osoitteeton suoramarkkinointi tai lappu lähikaupan seinällä on se paikka ja tapa, missä potentiaalinen asiakas sinut tapaa, niin usko itseesi ja tee. Markkinointi ja viestintä voivat kyllä toimia ilman ajan hengessä olevaa supersuunnitelmaa ja markkinointimixiä. Jos olet aito ja yrityksesi tekee asiakkailleen suunnattua ja heitä puhuttelevaa sisältöä, niin että asiakkaat törmäävät viestiisi.

Jo firmailun alkumetreillä yksinyrittäjänä olen törmännyt supernainen-ongelmaan. Olen tehnyt netit, somet, lellit, yellit, korkojen korot ja jatkan twerkkaamista. Uskon markkinointiin, myynnin edistämiseen, tarinoiden voimaan ja sitten siinä kohtaamisessa rautaiseen ammattitaitoon sekä loistavaan asiakaspalveluun. Sillä kaiken markkinointihumpan jälkeen palvelutilanteessa käteen jää vain tunne, oliko palveluntarjoaja osaava, asiallinen, kiinnostava ja mitä lisäarvoa hän tarjosi. Hyvä puutarhuri saa kasvit kukoistamaan ja kodin jatkumaan pihalle ja puutarhaan, tyylillä ja taidolla. Lasku lähtee ajallaan, ja tehdyn työn myöhempi tarkastelu on jälkimarkkinoinnin hengessä vähintäänkin suotavaa.

Asiakaslupaus jees, sen toteutus jees = asiakas on keskiössä = jees.

Bisneksessä pitää keskittyä olennaiseen, ja jos se minulla on kolmen kova: digitaaliset sisällöt, osoitteeton suoramarkkinointi ja mediayhteistyö, niin so be it! Mitä käy sille pienyrittäjälle, joka ei kykene tuottamaan sisältöä, kirjoittamaan, kuvaamaan, editoimaan, julkaisemaan, analysoimaan. Entä sille, joka ei tiedä mitä on mediavaikuttaminen? Jos hyppäät aikuisena vaikkapa hoitoalalta uuteen, ja yrittäjänä lähdet tekemään suoramarkkinointia, niin mikä siinä on niin suoraa? Ei ainakaan markkinointi.

Kun itse yrittämisen lisäksi myös digitaalisuus on tuonut kuvaan lisää sirpaleisuutta, niin oletammeko, että pienyrittäjä selviää ja menestyy tämän kaiken lisäksi SEO-humpasta, henkilötietolaista, siitä ja tästä? Kuka ymmärtää, että kohta Googlesta löytyy google ja kiina. Ei sieltä mikroyrittäjää löydy. Eikä se mikroyrittäjä ehkä selviä Facebookin yrityssoftasta.

Voisiko Sanna Markkinointiliitosta ja koko Suomen kenttä auttaa pientä yrittäjää digitalisoitumaan, ymmärtämään tarinoita, keskittymään olennaiseen? Silittää mikroyrittäjän päätä ja tietä, selittää miksi asiakaspalvelu on nyt asiakaskokemus? Miksi se palvelu on asiakkuuspolku ja miksi entinen peitto on nykyään linkittämistä?

Jos me kaikki puhuisimme toisillemme hieman yksinkertaisemmin, saisimme jokainen parempaa tulosta aikaan. Tai jos me mikrot puhuisimme toisillemme yksinkertaisesti, ymmärrettävästi ja kehittävästi, me pienet yrittäjät saisimme parempaa tulosta aikaan.

Strategia on jees, mutta niin on ihan simppeli suunnitelmakin.

Strategia on jees, mutta niin on ihan simppeli suunnitelmakin. Jos uskot siihen itse, niin kohta uskovat muutkin. Ja kun palaan sinne isomman organisaation suojiin, tiedän jo nyt, että simppeli on kaunista. Niin isolla kuin pienellä. Keep it simple, Stupid! Ne sanovat myös, että 90-luvun kauppiksen opit eivät edes ole monopolivaluuttaa nykypäivänä, mutta en olisi niin varma. Have a good one!

Kirjoittaja on Sari Ojala, 46-vuotias kauppatieteiden maisteri, yrittäjä ja juuri valmistuva trädgårdsmästare.
www.sariojala.fi
@SariOjala
https://www.linkedin.com/in/sariojala/
https://www.instagram.com/puutarhurisariojala/

LUE kouluttajan vinkit pienyrittäjän markkinoinnin täältä