Perinteinen brändimarkkinointi ja asiakkuusmarkkinointi eivät aina yrityksissä pelaa yhteen. Tekniikka tarjoaa apuvälineitä läheisempään yhteispeliin. Finntoto tarjoaa yksittäisille raviradoille asiakkuuksien keräämisen, ymmärtämisen ja hyödyntämisen välineet keskitetysti, jolloin paikallinen markkinointi toimii joustavasti ja tukee valtakunnallista toimintaa, kertoivat Markus Grannenfelt, Intellipocket ja Olli Saarinen, Fonecta Enterprise Solutions.
Markkinoinnin mittarit kertova dashboard-näkymässä, miten verkkomainonta generoi ihmisiä saitille ja pelaamaan. Mobiilikanta-asiakaskortit auttavat ihmisiä pelaamaan juuri silloin, kun itse haluavat ja missä vain. Tekniikka kuitenkin on vain apuväline. Sisällön pitää olla kiinnostavaa ja jokaiselle asiakkaalle merkityksellistä. Muuten mainostajan viestit ovat vain häiritsevää spämmiä.
Sales Energy Consulting SEC Oy:n Antti Tanaka muistutti, että ihmisten ostopäätösprosessin alkuvaiheessa huomio ja kiinnostus (jotka toki pitää saada) ovat nopea vaihe, mutta tutkiminen, vertailu ja hankinta edustavat sitä osaa tapahtumaketjua, jossa vietetään paljon aikaa. Onko markkinoija kohdistanut toimenpiteitänsä sinne ja miten paljon? Tanakan oma tausta on mm. 12 vuotta Verkkokauppa.com:issa, ja hän kertoi, miten paljon helpompaa on laajentaa verkkokaupasta kivijalkaan kuin toisin päin, jolloin rakenteet ovat yleensä painolastina.
Digiliiketoimintaan siirtymisessä yleensä on ensisijaisesti kysymys yrityksen organisoimisesta ja vasta sitten tekniikasta. Tanaka kuvaili Macy’s-tavarataloketjun organisaatiouudistusta. IT ja markkinointi laitettiin poikittain johdon alle ja kaikki kanavat näiden alle.
Tuulimarja Myllymäki ja Olli Ilmarinen Patentti- ja rekisterihallituksesta muistuttivat, että tavaramerkit kannattaa rekisteröidä ajoissa. Ne ovat yrityksen omaisuutta, joka on syytä suojata. Tavaramerkkejä voivat olla nimien lisäksi myös äänet, muodot tai jopa värit. Klassisia esimerkkejä ovat mm. Fazerin sininen värisävy, joka on rekisteröity vain Fazerin suklaille ja Fiskarsin oranssi sävy vain Fiskarsin saksille. Merkkiä ei voi rekisteröidä, jos se kuvailee suoraan tuotetta (esim. ”Omena” omenille tai elintarvikkeille) tai on liian samanlainen aiemmin rekisteröiden tuotemerkin tai toiminimen kanssa.
Miten terävöitetään asiakkuuksien johtamista, kysyi Katri Tanni, Differo. Yrityksellä on mahdollisuus tehdä tämä mm. kaivamalla asiakasarvot esiin. Tässä Tannin kuuden kohdan ohjelma:
– Valitaan tärkeimmät kohderyhmät
– Mietitään heille tuottamamme asiakasarvot eli asiakkaan saamat hyödyt
– Muodostetaan yhteinen puhe asiakasarvojen perusteella
– Otetaan koko organisaatio mukaan
– Ollaan valmiita lähtemään pitkäjänteiseen työhön
– Toteutetaan, suunnataan, mitataan ja kuunnellaan
Jari Danielsson, Kuudes kerros, korosti näkemyksen merkitystä markkinoinnin ja oikeastaan minkä tahansa asian johtamisessa tiedon ohella. Pelkkään tietoon pohjautuva päätöksenteko nojaa viime kesään, näkemys suuntaa katseet ensi kesään. Jokaisen on itse haettava sopiva kombinaatio tiedon ja näkemyksen välillä – kumpaakin tarvitaan.
Saskia Salomaa, SC5 Online, kannusti yrityksiä etenemään markkinoinnin automaatioon. ”Pahin kilpailija ei ole ulkomaiset suuryritykset vaan jahkailu.”
Salomaa listasi opit tästä aiheesta lyhyesti:
– Toimii. Aloita heti.
– Älä tee yksin. (On hyviä caseja siitä, miten markkinoinnin automaatio on tuonut myynnin ja markkinoinnin yhteen.)
– Auttaa myös muuten. (Mm. pakottaa perehtymään asiakkaiden syihin kiinnostua ja ostaa.):
Tämä seminaari oli tiivis setti tekniikkaa, näkemyksellisyyttä ja samalla muistutus siitä, että ilman kelvollista kiinnostavaa sisältöä kaikki muu on akateemista.