Valtakunnallisen tuhkanripottelun ja Nokia-melankolian ohessa ja onneksi kuuluu myös muunlaista ääntä talousrintamalta. Saksan talous vetää taas hyvin. Suomen taloudessa aurinkoa on näköpiirissä viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Koulutusalalla toimiva tuttavani kertoi juuri, että asiakkaiden hanat ovat selvästi auenneet, ja tilauksia tehdään ja jäihin pannut jutut avataan. Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehti (8/13) otsikoi, että ”Suomi nousee suosta hitaasti”. Vaikkakin hitaasti, onneksi nousee.

Nokia-keskustelussa ilahduttavaa on muistutus siitä, että Suomeen (tai ainakin Nokian kassaan) valuu nyt 5,4 miljardia ihan käyttökelpoista rahaa, mitä sillä sitten tehdäänkään. Ja, että tämä ei ole loppu, vaan ihan uuden alku. Rakentuihan mobiililaitteita myyvän Nokiankin alku vanhan moniala-Nokian päälle, josta sitten karsittiin kaikki turhat rönsyt tietokoneteollisuutta myöten. Tätä jälkimmäistä muistan itse ihmetelleeni aikoinaan.

Taloustaito-lehden mukaan talouskehitys tulevan vuoden aikana on vaihdikkaimmillaan Yhdysvalloissa. Euroopan vakautta toivotaan, ja lehden haastattelemat asiantuntijat toivovat euron heikkenemistä vauhdittamaan vientiä Euroopan ulkopuolelle. Positiivistia signaaleja on ilmassa, mutta realismia on myös muistaa, että maailmantalouden liikahdukset vaikuttavat meihin viiveellä.

Täällä Suomessa toivon talouden päätöksentekijöiden uskovan tämänhetkisen kriisin (mm. Mainosbarometri on aika synkkää luettavaa) jälkeiseen elämään. Ken panostaa nyt, hankkii markkinaosuutta halvemmalla ja on sitten vahvemmilla, kun noususuhdanne vie meitä ylöspäin.

Markkinoinnin ammattilaisena sinua kiinnostanee luoda itsellesi selkeä kuva tilanteesta, jossa nyt olemme ja siitä, mitä koittaa huomenna.

MARK Tehoaamu torstaina 10.10. ”Markkinoijan taloussyksy” -teemalla avaa näitä kysymyksiä kahdesta näkökulmasta. EK:n ekonomisti Leena Mörttinen katsoo asiaa kansantalouden näkökulmasta ja Mainostoimisto SEK & GREY:n toimitusjohtaja Topi Lintukangas markkinointiviestinnän tekijän näkökulmasta.

Ilmoittaudu ajoissa mukaan ”Markkinoijan taloussyksyyn” ja tuo keskusteluun oma näkökulmasi.