Tarinan taikaa – miten asiakkaista tulee faneja, oli Sveitsin Markkinointipäivän teema viime tiistaina 8.3. Teknologia sveitsiläisillä on hyvin hallussa, joten oli mieltä lämmittävää kuulla puheenvuoroja, joissa muistutettiin siitä, että asiakkaat ovat ihmisiä. Herkkiä ja tuntevia. DDB Worldwide –ryhmän emeritus-puheenjohtaja Keith Reinhard totesi, että teknologian kyllästämässä maailmassa se taho tulee kuunnelluksi, joka osaa koskettaa tunteita. Tarina elää aina.

Tarina-esimerkkinä esitettiin lyhyt yhteenveto klassisesta Romea ja Julia –draamasta. Juoni ajatutui tragediaksi, kun rakkaalle lähetetty kirje ei koskaan saapunut ajoissa perille. Nykyään tarina menisi toisin, koska kirje saapuisi perille, kuittasi tämän jutun esittänyt Sveitsin Markkinointipäivän kumppani, Sveitsin Postin edustaja.

Me suomalaiset lienemme sveitsiläisten kanssa samassa veneessä siinä mielessä, että rationaalisuus kukoistaa tekemisissämme. Katseet tuleekin suunnata asiakkaaseen ja tunteita nostattavaan sisältöön.

Ihmisten ja simpanssien DNA on 98,8-prosenttisesti samaa. Saksalainen professori Hans-Georg Häusel totesi, että tuo on helppo uskoa, kun viettää aikaansa autoruuhkassa. Rationaalinen sivistyneisyys on helppo raaputtaa pinnastamme pois. Syvemmällä vaikuttavat ikiaikaiset vaistomme, joiden kautta myös joko ihastumme asioihin tai torjumme ne.

Storytellers should be StoryDoers. Älä pelkästään kerro, vaan tee. Nykyajan tarinan pitää olla älykäs, innovatiivinen ja sen pitää toimia asiakkaansa elämässä. Sanoista tekoihin, kannusti Ty Montague. Uber, AirBNB ja muut suurilmiöiksi nousseet brändit tekevät tarinansa.

Oliko tuossa jotain uutta? Ei sinänsä. Siinä muistutettiin kulmasta, joka vain helposti unohtuu, kun päiväunissamme ajattelemme markkinointiautomaation hoitavan homman. Kirjailija, tohtori Veit Etzold muistutti, että liian usein unohdamme vastauksen kysymykseen, miksi.