Muutimme logomme, brändivärit ja ehkä jopa yrityksen nimen. Nyt istumme ja odotamme, että asiakkaat huomaavat ja saapuvat sankoin joukoin.
Tai
Olemme keksineet mahtavan innovaation, mutta ihmettelemme miksi asiakkaat eivät ymmärrä ostaa tätä? Muistaaksemme muistimme siitä kerran jossain jopa mainita?
Brändi, ollako vai eikö olla…
Brändi on valitettavasti vieläkin monessa hallituksessa sana, jota ei joka kokouksessa edes lausuta ja joka mieluiten jätetään markkinointiosaston hoidettavaksi. Sitten lähes samaan hengenvetoon ihmetellään esim. ruotsalaisia ja norjalaisia yrityksiä, jotka ottavat markkinaa ja saavat asiakkaat kiinnostumaan itsestään.
Mietitään jopa, mikä onkaan salaisuus noiden menestyjien logon värityksessä ja pitäisikö meidänkin vaihtaa logon väri, kun se noin hyvin tuntuu toimivan kilpailijoilla? Tai lisätä pallomeri myymälöihin, kun kerran IKEAllakin on? Tai, tai, tai…
Oudointa ja surullisinta tässä on, että aivan liian harvan yrityksen hallitus ja ylin johto ymmärtävät brändin ja liiketoiminnan kasvun olevan toistensa edellytyksiä. Sekä sen, että yrityksen brändi on jotain paljon laajempaa kuin logo tai sen väri. Oikein ymmärretty brändi on tulevaisuudessa ainoa tae ja edellytys kasvulle, menestykselle ja erityisesti kansainvälistymiselle.
Anteeksi vain hyvä lukijakunta, mutta niin tärkeitä kuin markkinointi ja mainonta ovatkin, brändin rakentamisen kannalta ne ovat vain osa kokonaisuutta. Näyttävien kampanjoiden vuoro tulee vasta, kun yritys on ensin ymmärtänyt ja kiteyttänyt oman erottuvuutensa sekä hoitanut monta muuta kotiläksyä brändin ympärillä.
Nyt meillä kiitetään menestyjiä hyvästä markkinoinnista muistamatta, että menestyjät ovat ennen hyvää markkinointia päättäneet, millaisen brändin haluavat rakentaa ja mitä erottavia vahvuuksia yrityksessään korostaa.
Matkalla menestyvän brändin rakentamiseen on paljon työtä. On ymmärrettävä yrityksen tarjonta ja siihen liittyvät konseptit, ymmärrettävä kohderyhmät, selkeytettävä palvelukonseptia, kohdattava asiakas jokaisessa kohtaamispisteessä, niin digitaalisessa kuin fyysisessäkin, vahvistaen valittua erottuvuutta.
Eihän se helppoa ole. Nopeampaa ja mukavaa on lisätä uusi väri, tuote tai kampanja sen kummemmin ajattelematta yrityksen brändiä laajana kokonaisuutena. Ja sitten ihmetellä, miksei kauppa käy, vaikka menossa on jo neljäs erilainen kampanja vuoden aikana?
Brändi kuuluu ehdottomasti hallituksen ja johtoryhmän jatkuvalle agendalle, keskustelu kampanjan värisävyistä ei niinkään.
Brändin ja yrityskonseptin oikein rakentaminen auttaa myös kasvattamaan niitä huiman hienoja innovaatioita kansainvälisiksi menestystarinoiksi.
Brändin kanssa vain ei voi kiivetä väärinpäin puuhun. Ensin on tehtävä perustus kunnolla, vaikka se hikeä ja ajatustyötä vaatiikin. Menestyjät osaavat ajatella brändin laajasti ja tekevät paljon töitä sen kanssa.
Pilvenpiirtäjänkin voi rakentaa ainoastaan kunnolliselle perustukselle.