Puhelin soi. ”Hei, iloisilla asioilla tässä….” (teennäistä pirteyttä, siis minulle myydään jotain). ”Kiitoksena asiakkuudestanne haluamme antaa teille lahjan” (lainvastaista harhaanjohtamista antamalla kuvan vastikkeettomasta lahjasta). ”Tarkistamme vain yhteystietonne”. (tarkistatte ja lähetätte laskun – mikä olikaan yrityksenne nimi – kas kun se saa minut luulemaan teidän edustavan jotain vakiintuneempaa tahoa, mutta ei, nimi on vain vahingossa samankaltainen).

Suunvuoron saaminen on myös aika vaikeaa (eikö myyjän pitäisi ennen kaikkea kuunnella?). Kun kerran kuitenkin otin suunvuoron, kannustin myyjää unohtamaan nuo tekopirteät fraasit (jotka viestittävät lähinnä, että minua pidetään hölmönä), vaan esittämään asiansa kuin normaali ihminen normaalille ihmiselle ja asiallisesti. Myös suunvuoron tarjoaminen tekee hyvää. Se antaa miellyttävämmän kuvan kuin moniminuuttinen pikalukuna harjoitettu monologi.

Positiivisia kokemuksia on myös, ja niistä on kiva mainita ihan nimeltä. Soneran kaveri soitti ja ehdotti asiallisesti verkkoyhteyksien tsekkaamista. Kävimme hyvän keskustelun kahden tasa-arvoisen kansalaisen kesken. Juuri nyt ei ollut tarvetta muutoksille, jonka myyjä myös uskoi (ensimmäisellä maininnalla), ja totesimme yhdessä, että täytyypä hieman tarkemmin seurata, josko nettiyhteydet tarvitsevat vähintäänkin päivitystä. Vaikka kauppaa ei tällä kertaa syntynytkään, jäi minulle hyvä mieli ja vakuuttava kuva Sonerasta. Seuraavaksi, kun sieltä soitetaan, saattaisinpa jopa perehtyä heidän tarjontaansa syvemminkin.

Myyntityön pitää olla asiakkaan auttamista. Parhaiten ja tehokkaimmin se käy asiallisella hyvällä käytöksellä ja kuuntelemalla asiakasta. Silloin asiakas alkaa myös tykätä myyjästä, mikä sekään ei ole myyjän liiketoiminnalle pahaksi.

Toivotan sinulle oikein energistä elokuuta ja huimaa myyntisyksyä!