Miten digitalisaatio ja uudet teknologiat vaikuttavat – ja tulevat vaikuttamaan – markkinoinnin ammattilaisten arkeen. Päätin suosiolla jättää lohkoketjuteknologian, VR:n ja AR:n, kyborgit, AI:n sun muut niitä paremmin tunteville ja lähteä liikkeelle datan ja luovuuden yhdistämisestä.
Big data ja analytiikkahan ovat kaiken digitalisoituvan liiketoiminnan coressa. Meillä on nyt mahdollisuus kerätä valtavia määriä tietoa oikeastaan ihan mistä vaan. Markkinoinnin ammattilaiselle se tarkoittaa ainakin mahdollisuutta oppia tuntemaan kohderyhmien käyttäytymistä, mieltymyksiä ja tarpeita perusteellisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Data tarjoaa mahdollisuuden rakentaa juuri sellaisia tuotteita ja palveluita kuin ihmiset haluavat ostaa.
Tulosvastuullisuus ja rationaalisuus päätösten taustalla ei tapa luovuutta, vaan oikein hyödynnettynä helpottaa myyntiä. Monet menestyneet ja ihmisten arvostamat brändit ovat sellaisia, jotka hakevat aktiivisesti asiakaspalautetta ja toimivat sen pohjalta. Tämä kysyy kuitenkin valmiutta, rohkeutta ja halukkuutta muuttua, jos data sen osoittaa olevan tarpeen. Kaikesta teknologiasta ja digitaalisuudesta huolimatta päätösten päällä istuvat edelleen ihmiset.
Netflix rakensi kaksi suosituinta sarjaa, House of Cardsin ja Orange is the New Blackin datan pohjalta. Investointi näihin sarjoihin näytti esimerkkiä siitä, kuinka datan pohjalta voi kehittää omaa toimintaa. Se myös muutti toimialan totuttua tapaa toimia. Aikaisemmin tuotettiin ensin pilotti, ja sen pohjalta tutkittiin, mitä ihmiset olivat siitä mieltä. Netflix tutki, mitä ihmiset halusivat katsoa ja tuotti heille sellaista sisältöä.
Luovaa datan analysointia ja hyödyntämistä on, että sillä, mitä tiedetään, pystytään jollain tavalla yllättämään yleisö. Netflixin kaltaisen, valtavan datakasan asiakkaistaan keränneen toimijan halu yllättää ja olla hauska sai sen haukkaamaan kakkaa viime vuoden lopulla ihmisiä suututtaneella Jouluelokuva-hölmöilyllä. Netflix twiittasi 53 ihmiselle, jotka katsoivat The Christmas Prince -elokuvan joka päivä 18 päivän ajan ”Who hurt you…?”. Siis mitä, voiko noin tehdä?! Yllättävää, kyllä. Luovaa, ehkä. Empaattista, ei todellakaan.
Empatiaa ei teknologian ja digitalisaation parissa meuhkatessa tule unohtaa. Lopulta kaikessa on aina kyse ihmisistä, asiakassuhteista, suhteista ihmisen ja brändin välillä. Kaikki maailman data ei auta ymmärtämään toista ihmistä ilman empatiaa; kykyä ja halua asettua toisen asemaan.
Miksi empatialla tai tunteilla sitten on liiketoiminnalle ja markkinoinnille merkitystä? Turun yliopiston liiketoiminnan tutkijatohtori Birgitta Sandbergin ja markkinoinnin professori Leila Hurmerinnan mukaan tulevaisuuden liiketoimintapotentiaali löytyy nimenomaan tunteista.
Viime vuosina pelkän teknologian rinnalle on tullut kiinnostus sen yhdistämisestä tunteisiin. Kun innovaatiot nyt perustuvat asiakkaiden käyttäytymisen ymmärtämiseen ja sen pohjalta ennakointiin, Sandberg ja Hurmerinta näkevät tulevaisuuden liiketoimintapotentiaalin asiakkaiden käyttäytymiseen vaikuttavissa tunnepohjaisissa motivaattoreissa. Tutkijat näkevätkin tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia niin positiivisten kuin negatiivistenkin tunteiden pohjalta rakennettuina. Empatia ja myötätunto ovat äärimmäisen tärkeitä, jos ja kun markkinointia rakennetaan esimerkiksi suruun tai menetykseen pohjautuville tuotteille tai palveluille.
Mikäli teknologian ja dispruption ihmelasta Perttu Pölöstä on uskominen, ovat tulevaisuuden menestyjät nimenomaan empaattisia ja myötätuntoisia sekä uteliaita, rohkeita, yhteistyökykyisiä, rauhallisia ja sitoutuneita. Disruptio on hyvästä, ja viisas korvaakin jotain itsessään ennen kuin tulee kokonaan korvatuksi. Pölösen listaa tulevaisuuden menestyjien ominaisuuksista kannattaisi jokaisen verrata omaan keinovalikkoonsa.
Kysy itseltäsi osaatko asettua toisen asemaan, olipa kyse sitten asiakkaasta, yhteistyökumppanista tai kollegasta, vai odotatko aina muiden mukautuvan sinuun? Sanotaan, ettemme me suomalaiset ole erityisen empaattista kansaa. Ainoa keino kehittyä ja opetella empatiaa on sangen yksikertainen: olla ihmisten kanssa ja yrittää ymmärtää heitä arvostelun sijasta. Kun tähän yhdistää sen datakasan, saattaa käsissä olla todellinen menestysresepti.
Kirjoittaja on Annukka Puttonen, McCann Helsingin Senior Creative, joka toimii enemmän tunteella kuin järjellä.