MARK Digiaamu kokosi aktiivisia MARK:in jäseniä uudelle Altaalle Katajanokan rantaan keskiviikkona 24.5. Ihan vedessä ei tapahtumaa sentään pidetty, vaan Allas-kompleksin sisäpihalla olevassa upouudessa seminaarisalissa. Hyvä paikka!
Aiheena oli, miten digitaalisuus näkyy katukuvassa ja, mikä on sen tulevaisuus. Esiintyjinä olivat Tuomas Kurki, Commercial Director, Dentsu Aegis ja Peter Gréen, Digital Evangelist, Clear Channel.
Taustana käytiin läpi mm. Posterscopen trendiraporttia vuodelle 2017. Se kokoaa yhteen globaalit suuntaviivat ja keskeiset teknologiset mahdollisuudet, joita on rajattomasti. Tulevaisuus-fiktiot vaikka Minority Report –elokuvasta ovat kaikki teknisesti toteuttamiskelpoisia jo nyt. Ulkomainonta voi kohdistaa viestintää nimenomaan sinulle, kun kännykkäsi havaitaan lähistöllä. Silmätunnistus yms. tekniikat ovat täällä. Ruotsalaisia mainioita esimerkkejä luovuudesta teknologian hyödyntämisessä nähtiin. Esimerkiksi tupakanpolton vähentämistä suosittelevan ulkomainostaulun henkilö alkoi yskiä, kun joku poltti tupakkaa lähellä taulua. Metroasemalla olevassa kosmetiikkamainoksessa naisen hiukset liehuivat valtoimenaan aina metrojunan saapuessa asemalle. Vaikuttavaa.
Peter Gréen kävi esityksensä lopuksi läpi kuusi kehitysaluetta digitaalisessa ulkomainonnassa:
- Integraatio: Ulkomainonta ei ole erillään muusta markkinointiviestinnästä. Rautatieasemalla aikataulunäytön vieressä voidaan mainostaa asuntojen hintoja juuri siinä kohteessa, jonne seuraava juna lähtee.
- Dynaaminen sisältö on jo tätä päivää. Liikkuva ja vaihtuva kuva kiinnittää enemmän huomiota kuin staattinen. Suunnittelijan pitää muistaa ulkomainonnan perusasiat: Ei liian monta elementtiä. Katuvilinässä harva pysähtyy perehtymään mainontaan. Vanha sääntö on, että ei enempää kuin kolme sanaa ja sekin on liikaa. Tilanne pitää ottaa huomioon.
- Kohdentaminen: Tässä takana olevassa baarissa on vielä näin monta vapaata paikkaa juoman X nauttijoille.
- Palvelu: Miten löydät lähimmän kaupunkipyörätelineen, kertoo Santander. Kuluttajan auttaminen on sisältömarkkinointia, joka luo hyvää mielikuvaa. Relevantti kuluttajaa hyödyttävä informaatio on totta kai monin verroin toimivampaa kuin suoraviivainen tyrkyttäminen.
- Ohjelmallinen: Aamulla kannattaa myydä aamiaisia, iltapäivällä välipalaa. Triggerinä voi olla kellonajan sijaan sää, ilman lämpötila tai mitä tahansa.
- Virtuaalitodellisuus. Bussipysäkillä olevan mainoksen läpi näkee, mitä kadulla tapahtuu todellisuudessa (esim. bussi saapuu), ja lisäksi kuvan ylälaidassa avaruusoliot laskeutuvat vallatakseen tämän kadun.
Aamun esiintyjien yhteinen viesti oli, että kaikki on mahdollista. Kannattaa antaa ideoiden virrata ja sitten keskustella alan toimijoiden kanssa, miten ideavirrat siirtyvät arkeen ostoskadun varteen. Toinen viesti oli, että ulkomainontaa mitataan huomattavasti enemmän ja tarkemmin, kuin mikä yleinen käsitys on.