Kun parhaista osaajista taistellaan, ratkaisevat yrityskuva, työntekijäkokemukset ja työnantajabrändi. Nykyaikainen rekrytointi on parhaimmillaan inboud-markkinointia, ei siis missään nimessä ilmoittelua.

Merkittävä muutos on työnantajakuvan merkityksen kasvu. Tätä ei ole vielä riittävästi ymmärretty. Yritysten tulee keskittyä siihen, miten markkinoinnin keinoin saadaan lupa keskustelulle. Ei kannata tyrkyttää työpaikkaa kylmille henkilöille, joille ei ole kontaktia entuudestaan.

Kirjoittaessani uutta kirjaani – Rekrytointi; tehtävään vai yhtiöön – keskustelin paljon eri ammattilaisten kanssa siitä, mikä oikeasti ratkaisee parhaiden osaajien saannin ja yhtiön kasvun ja menestyksen.

Huippuosaajien rekrytointi voimakkaasti kasvavaan yritykseen voi onnistua vain, jos yritys on oikeasti haluttava työnantaja. Jotta voidaan onnistuneesti rekrytoida henkilö päivässä, tarvitaan moninkertainen määrä hakijoita. Sellaisen hakijamäärän houkutteleminen ei onnistu ilman haluttavaa, houkuttelevaa työnantajamielikuvaa.

Yleensä yritykset, joilla on vahva kuluttajabrändi, ovat työnhakijoiden tutkassa. Jos brändillä on positiivinen status, se tekee yrityksestä vetovoimaisen. Rovio, Supercell ja BMW ovat hyvä esimerkkejä. On kuitenkin tärkeätä ymmärtää, että brändi itsessään ei vielä kerro, onko yritys hyvä paikka tehdä työtä. Iso riski on odotusten lunastamisessa. Yrityksen on oltava jollain tavalla ainutlaatuinen suunnannäyttäjä omalla toimialueellaan tai liiketoiminnassa yleensä tai muutoin erotuttava kilpailevista työnantajista.

Yritysten rekrytointia helpottaa jos sijaintimaa panostaa kyseisen maan brändin rakentamiseen, maarekrytointiin. Esimerkkinä maarekrytoinnin puuttumisesta voidaan valitettavasti käyttää Suomea. Jos espanjalainen koodari hakee uutta mielenkiintoista sijaintia, Suomi ei liene edes TOP10-listalla, siellä ovat Berliini ja Lontoo, ja Virokin alkaa kiilata Suomen ohitse.

Mielenkiintoista on nähdä miten loppupeleissä eri asiat, kuten markkinointi, rekrytointi, myynti ja menestys, noudattavat samoja kaavoja ja ovat hyvin riippuvaisia toisistaan.

Meillä on Suomessa asiat varsin hyvin ja talous kehittynee positiiviseen suuntaan, joten pidetäänpä oma brändi kunnossa. MARK on viisaasti lähtenyt – Siksi markkinointia –hankkeeseen, tämä asia on selvästi nähtävissä myös rekrytointia tukevana asiana, kiitos. Pro-Source on pitkäaikainen ja iloinen MARK-kumppani.

Senior Partner, KTM Markku Kaijala on Pro-Source Oy:n toimitusjohtaja, vastuualueinaan digitaalisen liiketoiminnan, myynnin, markkinoinnin ja johdon suorahaut sekä Urapolun ja Talentin kehittäminen organisaatiossa. Kaijalan kirja REKRYTOINTI: Tehtävään vai yhtiöön julkaistaan 12/2016. (Talentum Pro)