MARK Viestintäryhmä järjesti tiistaina 21.8. yritysvierailun vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen Asennemedia Oy:n toimistolle Helsinkiin. Vierailun aikana ryhmä pääsi kuulemaan Asennemedian toiminnasta ja sai kattavan infopaketin vaikuttajamarkkinoinnista sekä sen tulevaisuudesta.

Vuonna 2015 perustettu Asennemedia on Suomen mielipidevaikuttajien agentuuri, joka edustaa monikanavaisiksi henkilöbrändeiksi kasvaneita bloggaajia ja podcastaajia. Yhdessä vaikuttajien kanssa Asennemedia tuottaa lukijoita puhuttelevia kampanjoita, joissa yhteistyökumppanin tuote tai palvelu yhdistetään kekseliäästi julkaisuihin. Vierailulla kuultiinkin monta case-esimerkkiä eri sosiaalisen median alustoilla toteutetuista kampanjoista, jotka ovat olleet menestyksiä vaikuttajalle sekä markkinoijalle.

Vierailulla ryhmä tutustui myös vaikuttajamarkkinoinnin tämän hetkisiin trendeihin, joihin lueteltiin muun muassa brändilähettiläät, jotka profiloivat vaikuttajan ja brändin tiiviisti yhteen pitkäjänteisellä yhteistyöllä sekä toimivat tuotekehittelijöinä. Toinen tämän hetken trendeistä vaikuttajamarkkinoinnissa on monikanavaisuus eli vaikuttajamarkkinoinnin käyttö blogin ja sosiaalisen median lisäksi myös esimerkiksi tapahtumissa, printtimainonnassa ja sisällöntuotannossa.

Vahvasti suosiota kasvattaneista podcasteista syntyi mielenkiintoista keskustelua, kun vierailijoille kerrottiin podcastien vaikuttavuudesta ja mahdollisuuksista. Podcastien kautta brändit pystyvät olemaan suoraan vuorovaikutuksessa oikean kohderyhmän kanssa ja täten keräämään lojaaleja seuraajia. Kuuntelijoiden keskimääräinen drop-off rate podcasteissa onkin huikea 28 minuuttia, kun 43 % jakaa podcasteja eteenpäin ja 2/3 kuuntelee sarjan kaikki jaksot (Daytona podcastundersökningin, 2017).

No kuinka sitten päästä alkuun vaikuttajamarkkinoinnissa? Asennemediasta neuvottiin vierailijoille, että kohderyhmä tulee tuntea ja selkeät tavoitteet on hyvä asettaa jo kampanjaa suunnitellessa. Myös mittaristo tulisi määritellä hyvissä ajoin ja tuloksia muistaa mitata aktiivisesti. Hyviä mittareita ovatkin muun muassa bränditietoisuus, sitoutuneisuus, verkkosivuliikenne ja myynti.

Vierailun päätteeksi kuultiin Asennemedian ennustukset vaikuttajamarkkinoinnin tulevaisuudesta, jossa vaikuttajamarkkinoinnin odotetaan lisääntyvän ja teknologian kehittymisen luovan markkinoijille uusia tapoja vaikuttajien hyödyntämiseen. Vierailijat poistuivatkin paikalta onnistuneen iltapäivän jälkeen vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuuksista inspiroituneina ja tulevaisuutta innolla odottaen.

Loppuun vielä mielenkiintoisia lukuja vaikuttajamarkkinoinnista:

  • Suomessa Instagram-käyttäjistä 73 % seuraa vaikuttajia, brändejä seuraa vain 36 % (Annalectin tutkimus)
  • 51% markkinoijista uskoo saavuttavansa parempia tuloksia vaikuttajamarkkinoinnin avulla (Tomoson)
  • 59% mikrovaikuttajista uskoo Instagramin olevan tehokkain sosiaalisen median kanava kohdeyleisön sitouttamiseen (Bloglovin’)
  • Vain joka kuudes seuraajista kokee kaupallisen yhteistyön vähentävän vaikuttajan luotettavuutta (Dagmar 2018)
  • Yli 80% podcastin kuuntelijoista kokee, että sponsorointi podcasteissa ei ole lainkaan tai ainoastaan joskus häiritsevää (Daytona podcast undersökning 2017)
  • Kuuntelijoista 61 % ovat valmiita ostamaan podcastissa esiteltyjä tuotteita tai palveluita (Daytona podcast undersökning 2017)

Kirjoittaja on MARKin sisällöntuotannon harjoittelija Hanna Polvinen, joka löysi markkinoinnin ja viestinnän maailmaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kautta. Hannaa inspiroivat intohimoisesti omalla alalla työskentelevät ammattilaiset, jotka saavat itsekin tähtäämään korkealle.