Koska laki on kaikille sama, lain tunteva yrittäjä voi välttää merkittäviä taloudellisia tappioita pitämällä huolen siitä, että esimerkiksi verkkokaupan toimitusehdot täyttävät kuluttaja-asiakkaiden osalta pakottavan lain määräykset.

Olen ollut mukana oikeusministeriössä kirjoittamassa mm. verkkokauppaa koskevaa lainsäädäntöä ja siksikin innolla tutkinut eri kokoisten yritysten verkkokauppaehtoja. Yhden käden sormilla on laskettavissa ne verkkokaupat, joiden ehdot täyttävät kuluttajansuojalain pakottavat säännökset. Tai toisin sanottuna ani harvalla on sellaiset ehdot, jotka antavat yrittäjille mahdollisuuden hyödyntää lainsäädännön mahdollisuuksia kirittääkseen tai turvatakseen yritystoimintaa.

Kertooko tämä siitä, että yritykset eivät välitä noudattaa verotusta, työturvallisuutta tai kuluttajansuojaa koskevaa pakottavaa lainsäädäntöä? Vai kertooko tämä enemmän siitä, että yritykset eivät ymmärrä, miten esimerkiksi verkkokauppaehtojen on myös tarkoitus suojata elinkeinonharjoittajaa kuluttaja-asiakkaan sopimuksen vastaiselta tai muuten epäreilulta toiminnalta?

Vastaus on jälkimmäinen. Kuluttajasuoja- ja verkkokauppasääntely koetaan usein vain tiukkapipoisen sukupuolioletetun kukkahattutätilegioonan ”estä elinkeinotoiminta” -hankkeeksi. Yli neljännesvuosisadan olen perustellut epäileville yrittäjille, ettei edellä mainittu oletus ole oikea. Olen pyrkinyt osoittamaan yrittäjille, että kuluttajasuojalainsäädäntö toimii fiksujen yrittäjien eduksi. Tämän väitteen ymmärtäminen on helpompaa esimerkillä.

Havainnollistavana ääriesimerkkinä huonojen tai puutteellisten verkkokauppaehtojen tuloksena kuluttaja-asiakas voi ostaa palvelun, esimerkiksi tuhansien eurojen arvoisen kurssin, käydä sen ja periä kurssimaksun takaisin jopa vuoden päästä sopimuksen tekemisestä.  Monet verkkokaupat eivät ole myöskään rajanneet verkkokauppansa myyntialuetta tai asiakaskohderyhmää mitenkään. Tästä seuraa se, että yritys joutuu antamaan vain kuluttajille pakollisen peruutusoikeuden sopimusehtojensa mukaan myös toiselle elinkeinonharjoittajille tai myydessään alaikäiselle asiakkaalle kalliin tavaran, palauttamaan kauppahinnan huoltajalle ilman että yrittäjä välttämättä saa myymänsä tavaraa takaisin.

Yrittäjä ei voi hyödyntää lainsäädäntöä edukseen, ellei hallitse sitä. Mikäli pyörität verkkokauppaa tai olet aikeissa perustaa, kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta kannattaa hakea lisätietoa.

Kirjoittaja:

Tuula Sario

Kuluttajaoikeuden asiantuntija ja kouluttaja & MARKin Iskulausetoimikunnan puheenjohtaja

LexLegato