Videoiden hyödyntäminen osana asiakkuusmarkkinointia kasvaa vahvasti, totesi Viestintätoimisto Myyn toimitusjohtaja Jukka Peltonen ASA-aamussa 13.5.

Videoiden suosio on yllättänyt, sillä videoiden käytön kasvu on ollut järkyttävän nopeaa, jo 72 % katsoo videoita älypuhelimellaan ja 69 % You Tubessa. Nuoremmasta sukupolvesta voidaan myös käyttää termiä mobiilinatiivi diginatiivin sijaan, sillä niin keskeistä on mobiilin käyttö. Toisesta ruudusta on monelle jo tullut ensimmäinen.

Mainonnallisten sanomien kasvu on myös ollut nopeaa, nyt kohtaamme 3 500 mainonnallista sanomaa päivittäin, niistä vain 99 % jää huomaamatta.

Ennuste on, että vuoteen 2017 mennessä 69 % kuluttajakohtaamisista on videota. Videoviestintä on mainostajan kannalta sikälikin perusteltua, että videoita säilytetään pidempään kuin tekstiä tai kuvia.

Miten sitten tehdään videoita joita huomataan?

On kaksi tapaa tulla huomatuksi. Jos on isot budjetit ja mahdollisuus korkealuokkaiseen tuotantoon, niin tämä voi toimia. Säästöä syntyy kuitenkin siinä, ettei maksa sisällön esittämisestä. Hienoja sisältötoteutuksia on esimerkiksi BMW:llä, joka oli teki vaikuttavia videoita jo 2001-2002. Ammattimaista tuotantoa tarvitaan myös silloin, jos tavoitteena on emootioiden herättäminen, tällaiseen eivät ehkä yrityksen omat tai amatöörien kyvyt riitä.

Toinen tapa on tehdä videoita itse. Tällöin tehdään tuotteesta lähtevää, amatööritrendiä hyödyntävää, puhuttelevaa sisältöä. Tällaisia esimerkkejä ovat esim. kielinainen-video ja Vipukirves. Alkuperäinen Vipukirvesvideo on tehty jo 7 vuotta sitten, ja noussut hitiksi viime aikoina, joten aikaa voi tosin hieman kulua.

Aiemmin oli ehkä järkevää tehdä 1 kpl 100 000 €:n tuotantoja vuodessa, nyt parempi strategia voi olla tehdä 100 kpl 1000 €:n tuotantoja tai tehdä se yksi vaikuttava isompi tuotanto vuodessa ja muuten lyhyitä demovideoita. Huonoin paikka videoiden hyödyntämiseen on olla keskellä ja tehdä mitäänsanomatonta sisältöä.

Videon pituudella on myös merkitystä, pitkää videota harva jaksaa katsoa loppuun. Pituudesta ohjeeksi annettiin noin 1 minuutti 30 sekuntia. Jos on paljon sanottavaa, niin se rikotaan erillisiksi episodeiksi. Jo ihan lyhyt video 4-5 sekuntia voi olla riittävä.

Yksi kasvava trendi on You Tube –live-videot, joita voidaan jo ammattimaisesti tuottaa kohtuullisella investoinnilla.  Samoin pitkät ja monimutkaiset tutkimustulokset voi esittää havainnollisesti videon avulla. Jukka Peltonen päätti esityksenä seuraavaan vetoomukseen:  Suomen parhaan bloggaajan Jukka Kemppisen mielestä ”Verkkomaailma on kuin Ämmässuon kaatopaikka”. Sovitaan yhdessä, ettei tuoteta sinne laadutonta videosisältöä, sillä se on ympäristörikos.