Suomalaiset tavoittaa yhden päivän aikana parhaiten internet, televisio (kyllä, tv), mobiili-internet ja radio. Ajankäytöllisesti meitä koukuttaa eniten internet eri välineiden kautta käytettynä. Liikkuvan kuvan osuus käytetyistä sisällöistä kasvaa jatkuvasti. Verkosta tallennetut sisällöt ja on-demand-aineistot nostavat osuuttaan kovaa vauhtia. Mitä tämä tarkoittaa kaupallisen viestin lähettäjän kannalta? Ainakin sitä, että sitä suurta ideaa ei parane pantata ja piilottaa tarinan viimeisille metreille ellei tarina itsessään koukuta täydellisesti jo ensimmäisen viiden sekunnin aikana.

Mainonnan suunnittelijalle on aina ollut (tai pitänyt olla) selvää, että henkilö, jolle viesti suunnataan, ei istu sohvallaan erityisesti odottamassa juuri tätä viestiä. Hänet täytyy hurmata ja saada havahtumaan siihen loistavaan ideaan, joka hänelle esitetään. Ja pitää osata kiteyttää. Liikkuvan kuvan vallatessa tilaa ajastamme ja ajatuksistamme kehitys lienee kaksijakoista. Yleisesti ottaen ihmisten pitkäjänteisyys vähenee vähenemistään – käyttääkseni ajankohtaista vertausta: heikommaksi kuin oravalla. Ja sitten toisaalta, ne brändit, jotka ovat pohjatyönsä tehneet kunnolla, saavat otollisen yleisön, joka raivaa tietä ääni- ja kuvatapetilta nimenomaan suosikkibrändinsä sisällöille, koska ne ovat mielenkiintoisia. Niissä on asennetta. Niissä tajutaan, missä mennään. Myös hakusanojen kautta tapahtunut valikointi johtaa siihen, että ehkäpä se sohvalla tai muualla mukavasti istuva kansalainen odottaakin viestiäsi.

Yhtä sääntöä millekään asialle ei parane antaa. Jos sanon, että viisi ensimmäistä sekuntia ratkaisee, tulee joku, joka tekee päinvastoin – ja menestyy. Pääasia, että tekee sen omalla omintakeisella tyylillään, joka on tunnistettavissa ja herättää tuntemuksia. Ei pitkä copy-tekstikään ole kuollut printti-ilmoituksista, kun siinä on isompi sanoma, jonka lukija tunnistaa merkitykselliseksi. Viestien määrän vain kasvaessa lienee turha muistuttaa, että brändin merkitys korostuu. Tarvitaan ymmärrystä asiakkaan arvoista ja odotuksista. Ja sitten tarvitaan selkeä näkemys siitä, miten brändi vastaa tarpeeseen ja johdonmukaisuutta sen viestimisessä. Kiteytys ja dramatisointi kruunaavat lopputuloksen. Eihän se sen kummempaa ole. Ai niin, purista se viiteen sekuntiin.