Kun aiemmissa 360Mediatalon teksteissä on tarkasteltu virtuaalitodellisuutta yleistasolla, tällä kertaa syvennymme markkinointiin. VR:n läpimurron jälkeen brändit ovat esimerkiksi tehneet VR-kampanjoita, jatkuvasti yleistyvässä tahdissa. Seuraavaksi käymme läpi muutamia esimerkkejä, joissa VR on ollut parhaimmillaan juuri markkinoinnissa, ja tiivistämme mitä tämän median parhaan hyödyntämiseen markkinoinnissa tarvitaan.

Jo aikaisemmassa kirjoituksessa kävimme läpi miten Audi hyödynsi VR:ää markkinoinnissa, keskittyen omien tuotteidensa ominaisuuksiin ja muokattavuuteen. Tarjoamalla asiakkaille immersiivisen kokemuksen autossa, jonka henkilöt olivat juuri suunnitelleet itselleen, toi voimakkaan mielikuvan ja kokemuksen kokeilijoille. Onnistunut markkinointi koostui muun muassa siitä, että Audi keskittyi virtuaalitodellisuudella uudenlaisen kokemuksen tuottamiseen, mitä ei muilla alustoilla voi tuottaa.

Uudenlaisten kokemusten välittämistä on myös hyödynnetty esimerkiksi media-alalla, jossa on alettu markkinoimaan trailereiden lisäksi itse elokuvan kohtauksia, kuten Dwayne Johnsonin tähdittämässä Skyscraper-elokuvan markkinoinnissa. Tuomalla VR:ään yhden elokuvan kärkikohtauksista, saadaan katsojien tunteet myös rikkaammiksi.

Samaa tekniikkaa on hyödyntänyt Amazon, joka kehitti Tom Clancy’s Jack Ryan-sarjalleen Comic Con 2018-tapahtumaan erillisen toiminta-alueen, jossa sarjasta tutusta toiminnallisessa ympäristössä pääsi ajamaan niin autoa kuin liitämään katolta alas, VR-lasien tuodessa silmien eteen sarjan ympäristön San Diegon maisemien sijaan.

Kokemuksellisuuden lisäksi virtuaalitodellisuus on parhaimmillaan tilanteissa, joissa markkinoinnissa halutaan siirtää henkilö kokemaan fyysisesti muuta aluetta. Esimerkiksi Lontoossa oli syyskuuhun saakka Zip Now London-kokemus, jossa pystyi kokemaan myös Dubain vastaavan köysiradan VR-laseilla. Yleisesti matkakohteiden markkinointi on sisältänyt koosteita ja kokemuksia paikanpäältä ja muun muassa Aurinkomatkat vie tämän ajattelun vielä pidemmälle tarjoamalla 360-asteen kokemuksia valituista tarjolla olevista matkakohteista.

Kun yhdistää kokemuksellisuuden ja fyysisen sijainnin vaihtumisen, saadaan helposti myös opettavainen kokemus. Tätä informaatiopitoista markkinointityyliä on hyödynnetty erityisesti yritysesittelyissä, mutta myös brändin arvojen ja tarinan visualisoimisessa. Muun muassa monet alkoholibrändit ovat luoneet panimoistaan ja brändistään 360-asteen kokemuksellisen tarinan, jolla saada uusi yhteys asiakkaisiin vain kaupan hyllyn kontaktin sijaan. Esimerkiksi Jack Daniel’s, Patron Tequilan ja Bowmore ovat luoneet näitä videoita markkinointitarpeisiinsa.

Tiivistäen, virtuaalitodellisuuden käyttäminen yrityksen markkinoinnissa sopii siis parhaiten kun halutaan tarjota asiakkaalle tunteikas elämys, näköalapaikka toiseen fyysiseen kohteeseen tai syventää katsojan tietoa yrityksen omasta toiminnasta. Näin virtuaalitodellisuudesta saadaan parhain hyöty irti niin itse yritykselle, kuin myös henkilölle, joka kokee sisällön lopuksi!

Kirjoittaja on 360Mediatalon myyntiassistentti Riia-Leena Wallin, tulevaisuuden toiminnasta ja teknologioista inspiroituva kauppatieteiden opiskelija
360Mediatalo toteuttaa virtuaalitodellisuuden tuotantoa eri teollisuuksiin ja on eturintamalla tutustumassa uuden mediaformaatin mahdollisuuksiin