Virtuaalitodellisuus tuli massojen eteen peliteollisuuden aallolla, kovatasoisten Oculus Rift- ja HTC Vive-lasien ja kotikoneiden mukana. Nykyään näiden kotiolojen peliympäristön rinnalle on tullut myös muita suuntauksia, joihin VR on tullut mukaan alustana.

Ensimmäiseksi voi mainita pelialan sisältä VR-arcadet, jotka kuuluvat samaan luokkaan muiden arcadeiden kanssa. Näissä paikoissa voi pelata uuden sukupolven immersiivisiä pelejä niin yksin kuin yhdessä maksua vastaan, ja pelit ovat yleensä sovitettu juuri tällaiseen toimintaan – niissä ei siis nähdä vain kotipuolen pelejä. Esimerkiksi Lontoossa on koettavissa Star Wars:Secrets of the Empire VR-kokemus, jossa ryhmä pystyy pelaamaan yhdessä Star Wars-maailmassa. VR-arcadet rantautuivat Suomeenkin jo muutama vuosi sitten ja nykyisin näkyvämpiä toimijoita on pääkaupunkiseudulla toimiva Pikseli.

Arkadeiden lisäksi VR on näkynyt myös koulutuksen avustajana. Esimerkiksi Google Expeditions on Googlen luotsaama sovellus juuri opettajille, jossa luokkahuone pääsee kokemaan nähtävyyksiä ja historiallisia sijainteja ympäri maailmaa, omin silmin. Lisäksi VR:ään on kehitetty muutakin opettavaa materiaalia, kuten historiasta Hiroshiman atomipommin vaikutuksista.

Koulun maailmasta oppii myös taiteiden tielle, ja kulttuurin puolella virtuaalitodellisuuden lisäksi lisätty todellisuus ovat soveltuneet niin taidenäyttelyiden alustaksi kuin itse taideteoksiksi. Esimerkiksi Smithsonian American Art Museum (SAAM) ja Intel ovat tehneet yhteistyötä tuodakseen museon kokoelmia VR:ään ja koko maailman eteen VR-alustan kautta. Itse taideteoksista hyvinä esimerkkeinä käy ihan vain Googlen Tilt Brush-sovelluksen gallerian selaaminen, josta löytyy helmiä helposti: jouluista tunnelmaa löytyy Asif Tanveerin Old Shrine in Winter-teoksesta ja mysteerisyyttä Midhun Kumarin Koi Fish-työstä. Suomessakin on hyödynnetty virtuaalimaailman tuomia uusia ulottuvuuksia, kuten Kansallismuseon vuoden 1863 säätyvaltiopäiville vievässä teoksessa.

Lopuksi, virtuaalitodellisuuden hyödyt voi siis nähdä käytössä niin työelämässä kuin vapaa-ajalla – vain aika näyttää, missä kaikkialla tulemme hyödyntämään virtuaalisen alustan elementtejä!

Kirjoittaja on 360Mediatalon myyntiassistentti Riia-Leena Wallin, tulevaisuuden toiminnasta ja teknologioista inspiroituva kauppatieteiden opiskelija

360Mediatalo on MARKin kumppani ja toimii heidän virallisena VR-asiantuntijanaan. Yritys toteuttaa virtuaalitodellisuuden tuotantoa eri teollisuuksiin ja on eturintamalla tutustumassa uuden mediaformaatin mahdollisuuksiin